Πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται με φωτάκι νυκτός;

Φωτάκι νυκτός ή σκοτάδι; Τι βοηθάει περισσότερο τον ύπνο των παιδιών σύμφωνα με έρευνα.

Πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται με φωτάκι νυκτός;

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς είναι αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν φωτάκι νυκτός όταν κοιμάται το παιδί.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά νιώθουν ασφάλεια έχοντας ένα μικρό φως στο δωμάτιο ή σε κοντινή καθώς φοβούνται το σκοτάδι και δεν θέλουν να βλέπουν μόνο σκιές.

Τι δείχνει έρευνα

Η έκθεση των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε μια ώρα έντονο φως πριν τον ύπνο διακόπτει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης που προάγει τον ύπνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiological Reports.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αξιολογεί την ορμονική επίδραση που μπορεί να έχει η νυχτερινή έκθεση στο φως στα μικρά παιδιά. Έρχεται σε μια εποχή που η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών επεκτείνεται ταχέως σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι -λόγω των δομικών διαφορών στα μάτια τους- τα παιδιά μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην επίδραση που έχει το φως στην ποιότητα του ύπνου τους.

«Αν και οι επιδράσεις του φωτός έχουν μελετηθεί καλά στους ενήλικες, σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για το πώς η έκθεση στο φως το βράδυ επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lameese Akacem και ερευνητήτρια στο Sleep. «Σε αυτή τη μελέτη βρήκαμε ότι αυτά τα παιδιά ήταν εξαιρετικά ευαίσθητα στο φως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ενέταξαν 10 υγιή παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών σε ένα πρόγραμμα επτά ημερών. Την πρώτη έως την πέμπτη ημέρα, τα παιδιά ακολούθησαν ένα αυστηρό πρόγραμμα πριν τον ύπνο και τα επίπεδα μελατονίνης άρχισαν να ανεβαίνουν περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

«Οι επιπτώσεις στα παιδιά από την έκθεσή τους στο νυχτερινό φως δεν περιορίζονται μόνο στον ύπνο», επισημαίνει η Akacem.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι γονείς θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση του παιδιού τους σε κάθε είδους φως που εκπέμπουν ηλεκτρικές συσκευές, τηλεοράσεις και φωτιστικά πριν τον ύπνο και θα πρέπει επίσης να έχουν χαμηλό φωτισμό στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, σε περίπτωση που εμφανιστεί ξαφνικά εάν ξυπνήσει.

Με πληροφορίες από: nytimes.com

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved