Γιατί ξεφλουδίζει το δέρμα του νεογέννητου;

Τι προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα του νεογέννητου και τι να κάνετε.

Γιατί ξεφλουδίζει το δέρμα του νεογέννητου;
Unsplash.com / Isaac Quesada

Το δέρμα του νεογέννητου είναι αρκετά ευαίσθητο τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό και πιθανά να παρατηρήσετε πολλές αλλαγές στην υφή και την εμφάνισή του. Το ξεφλούδισμα του δέρματος στα νεογέννητα θεωρείται φυσιολογικό, στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί από μόνο του, εάν όμως είναι επίμονο ή σοβαρό ίσως χρειαστεί ιατρική αντιμετώπιση.

Ξηροδερμία στα νεογέννητα: Αίτια

Το δέρμα του νεογέννητου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ξηρότητα, με αποτέλεσμα το ανώτερο στρώμα να ξεφλουδίζει τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ευερεθιστότητα και εξανθήματα στο δέρμα του μωρού λόγω της ευαίσθητης φύσης του. Παρακάτω μερικοί από αυτούς.

Εμβρυικό σμήγμα: Το εμβρυικό σμήγμα προστατεύει το μωρό από το αμνιακό υγρό μέσα στη μήτρα και η απώλειά του μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα του δέρματος.

Τοκετός μετά την 40η εβδομάδα κύησης: Τα μωρά που έχουν γεννηθεί στην 40η εβδομάδα κύησης ή και αργότερα έχουν συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος και το δέρμα τους είναι πιο τραβηγμένο με αποτέλεσμα να ξεφλουδίζει.

Έκζεμα: Το έκζεμα χαρακτηρίζεται από ξηρά εξανθήματα στο πρόσωπο, τους αγκώνες και τα γόνατα. Είναι μία αλλεργική πάθηση του δέρματος, ενώ σύμπτωμα είναι και ο έντονος κνησμός που μπορεί να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα. Το έκζεμα είναι σπάνιο στα νεογέννητα και εμφανίζεται συνήθως σε μωρά μετά την ηλικία των τεσσάρων μηνών.

Ιχθύωση: Η ιχθύωση είναι μία σπάνια κληρονομική νόσος με κύριο χαρακτηριστικό το ξηρό δέρμα.

Ψωρίαση: Αν και η αυτοάνοση αυτή νόσος είναι σπάνια στα νεογέννητα, σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να είναι η αιτία για το ξεφλούδισμα του δέρματος του μωρού.

Baby Newborn. Little Baby A Newborn 1 Month Of Life Lies In Bed In The Maternity Hospital. Happy Fam

Πότε σταματάει το δέρμα του μωρού να ξεφλουδίζει;

Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το δέρμα του νεογέννητου σταματά να ξεφλουδίζει, ωστόσο εάν δεν παρατηρήσετε βελτίωση σε διάστημα δύο εβδομάδων επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη χρήση υποαλλεργικής ενυδατικής κρέμας που θα βοηθήσει την αποκατάσταση της υγρασίας του δέρματος.

Μειώστε τον χρόνο μπάνιου

Αποφύγετε το καθημερινό μπάνιο και προσπαθήστε η διάρκειά του να μην υπερβαίνει τα δέκα λεπτά. Το ζεστό νερό προκαλεί ξηρότητα και μπορεί να επιδεινώσει το ξεφλούδισμα. σφουγγάρι.

Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού

Τα βρεφικά σαπούνια και σαμπουάν είναι ήπια και κατάλληλα για το δέρμα του νεογέννητου, δεν θα έπρεπε ωστόσο να χρησιμοποιούνται καθημερινά και αυτό γιατί αφαιρούν τα φυσικά έλαια του δέρματος, προκαλώντας ξηρότητα.

Προσοχή στο περιβάλλον

Ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει τον ερεθισμό και να προκαλέσει περαιτέρω ξηρότητα.

Προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα

Το βαμβακερό ύφασμα επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει, μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση εξανθημάτων και ερεθισμών.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved