Δέρμα νεογέννητου: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα του

Πώς θα φροντίσετε το δέρμα του νεογέννητου;

Δέρμα νεογέννητου: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα του
Bigstock

Το δέρμα του νεογέννητου είναι ευαίσθητο για αυτό και είναι σημαντικό οι νέοι γονείς να γνωρίζουν πώς θα το φροντίσουν σωστά. Για παράδειγμα, πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο το μωρό; Πρέπει να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένο βρεφικό απορρυπαντικό όταν πλένετε τα ρούχα του μωρού; Τι να προσέξετε στη φροντίδα του δέρματος του νεογέννητου το καλοκαίρι;

Το μπάνιο του νεογέννητου

Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο κάθε μέρα, καθώς η υπερβολική έκθεση στο νερό είναι πιθανό να κάνει το δέρμα του ξηρό και να το ερεθίσει. Επίσης, τα νεογέννητα δεν μπουσουλάνε, δεν περπατάνε, συνεπώς δεν λερώνονται με την ίδια συχνότητα που το κάνουν τα μεγαλύτερα μωρά. Μέχρι και να φτάσει το μωρό στην ηλικία που θα τρώει μόνο του, θα μπουσουλάει και γενικά θα λερώνεται πολύ πιο συχνά, το μπάνιο σε μία συχνότητα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα αρκεί και μάλιστα με ήπιο σαμπουάν και αφρόλουτρο.

Τις ενδιάμεσες μέρες μπορείτε να δοκιμάσετε να τρίβετε το δέρμα του μωρού με ένα πανάκι και λίγο νερό, ιδιαίτερα τα σημεία γύρω από την πάνα, στα χείλη και στα σημεία που αναπτύσσεται εύκολα υγρασία.

Hygienic Procedures For Newborn. Bathing The Baby In The Bathroom. Happy Baby In Bath, Top View.

Νεογέννητο και έκθεση στον ήλιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μωρά πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μέχρι και την ηλικία των έξι μηνών. Στην βόλτα ή στις διακοπές το καλοκαίρι, φροντίστε ώστε το νεογέννητο να είναι κατάλληλα ντυμένο για τον ήλιο και προστατευμένο σε σκιά στο καρότσι.

Πώς να φροντίσετε το δέρμα του μωρού το καλοκαίρι

Για να αποφύγετε εξανθήματα που βγαίνουν από τη ζέστη, επιλέξτε ρούχα δροσερά που αναπνέουν. Τέτοιου είδους εξανθήματα βγαίνουν πιο συχνά στους αγκώνες, τον λαιμό και στην περιοχή της πάντας, για αυτό κρατήστε τα σημεία αυτά όσο πιο στεγνά μπορείτε.

Μία εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε την παιδική πούδρα. Η παιδική πούδρα απορροφά την υγρασία και κάνει το δέρμα του μωρού πιο στεγνό μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να εμφανιστούν κοκκινίλες και άλλα σημάδια που ενδέχεται να προκαλέσει η συχνή εφίδρωση.

Επίσης, στα μωρά μικρότερα των έξι μηνών δεν συνίσταται η χρήση αντηλιακού, δεδομένου ότι κανονικά το βρέφος δεν πρέπει να εκτίθεται καθόλου στη θερμότητα.

neogennito.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Instagram / Marcel Fagin

Πώς πρέπει να πλένετε τα ρούχα του μωρού

Ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να πλένετε πάντα τα ρούχα του μωρού πριν τη χρήση. Στο εμπόριο υπάρχουν και αρκετά απορρυπαντικά ειδικά για βρέφη, ωστόσο τα περισσότερα απορρυπαντικά που κυκλοφορούν στην αγορά έτσι και αλλιώς δεν προκαλούν ερεθισμούς στο μωρό. Εάν ωστόσο, παρατηρήσετε κοκκινίλες στο δέρμα του μωρού, καλό είναι συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό

Οι ερεθισμοί και οι κοκκινίλες στο δέρμα του μωρού είναι σύνηθες φαινόμενο λόγω της ευαισθησίας του μωρού. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν βγάλετε φουσκάλες ή εάν το μωρό ανεβάσει πυρετό και ειδικά εάν είναι μικρότερο των 12 εβδομάδων.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved