Vernix Caseosa: Φωτογραφίες μωρών με το εμβρυικό σμήγμα (εικόνες)

  • Τι είναι το vernix casoesa;
  • Τα οφέλη του εμβρυικού σμήγματος κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη
  • Φωτογραφίες μωρών με το εμβρυικό σμήγμα
Vernix Caseosa: Φωτογραφίες μωρών με το εμβρυικό σμήγμα (εικόνες)
Insatgram / monetnicolebirths

Τι είναι το vernix casoesa;

Το vernix caseosa είναι ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα του μωρού. Έχει λευκό χρώμα και η υφή του θυμίζει αυτή μαλακού τυριού. Το εμβρυικό σμήγμα αναπτύσσεται όσο ακόμα το μωρό είναι στη μήτρα για αυτό και κομμάτια του παραμένουν κολλημένα στο δέρμα του μωρού και μετά τον τοκετό.

Τι κάνει όμως το εμβρυικό σμήγμα και γιατί υπάρχει; Αρχικά είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το περιβάλλον της μήτρας που μεγαλώνει το μωρό. Για 40 εβδομάδες, το έμβρυο περιβάλλεται από αμνιακό υγρό, και το εμβρυικό σμήγμα προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα του μωρού από αυτό. Επίσης, το vernix casoesa, συμβάλλει και στο να είναι το δέρμα του μωρού απαλό και μαλακό μετά τον τοκετό και επίσης το προστατεύει από μολύνσεις μέσα στη μήτρα.

Η ποσότητα του εμβρυικού σμήγματος μειώνεται όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού και είναι απόλυτα φυσιολογικό ποσότητα του vernix casoesa να εντοπίζεται στο μωρό και μετά τον τοκετό. Αντίστοιχα, τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα είναι πιθανό να έχουν ακόμα περισσότερη ποσότητα ενώ τέλος, τα μωρά που γεννιούνται πολύ μετά τον τοκετό είναι πιθανό να μην έχουν και καθόλου.

Τα οφέλη του εμβρυικού σμήγματος κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Τα οφέλη του vernix casoesa δεν περιορίζονται στην εγκυμοσύνη. Το εμβρυικό σμήγμα ωφελεί το μωρό κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Ανεξάρτητα με το πόσο πολλή ή λίγη ποσότητα εμβρυικού σμήγματος γεννιέται το μωρό, προσπαθήστε να το διατηρήσετε στο δέρμα του μωρού όσο περισσότερο γίνεται.

Το εμβρυικό σμήγμα έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Τα νεογέννητα έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο σημαίνει ότι είναι επιρρεπή σε ασθένειες. Ο θηλασμός είναι ένας τρόπος να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό του νεογέννητου, δεν είναι όμως ο μόνος. Το vernix casoesa επίσης προστατεύει το μωρό από λοιμώξεις μετά τον τοκετό και αυτό γιατί περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Βοηθάει στη διέλευση του μωρού από το κανάλι γέννησης

Κατά τη διάρκεια του τοκετού το στρώμα αυτό που καλύπτει το δέρμα στο σώμα και το κεφαλάκι του μωρού, διευκολύνει την όλη διαδικασία λόγω της υφής του.

Βοηθάει το μωρό να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός του

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της μέλλουσας μητέρας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού και μετά τον τοκετό, απαιτείται χρόνος για να μπορεί το μωρό να το κάνει από μόνο του. Το εμβρυικό σμήγμα έχει αυτόν τον ρόλο επίσης καθώς σταθεροποιεί τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού.

Ενυδατώνει το δέρμα του μωρού

Το εμβρυικό σμήγμα ενυδατώνει επίσης το δέρμα του μωρού και το κάνει πιο απαλό μετά τον τοκετό, προστατεύοντάς το παράλληλα από την ξηροδερμία.

Φωτογραφίες μωρών με το εμβρυικό σμήγμα

Οι φωτογραφίες τοκετού είναι πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και πολλά είναι τα ζευγάρια που αναθέτουν σε επαγγελματίες φωτογράφους να απαθανατίσουν τις ιδιαίτερες στιγμές του τοκετού. Από τις must φωτογραφίες είναι αυτές με μωράκια δευτερόλεπτα μετά τη γέννησή τους, ενώ έχουν ακόμα το εμβρυικό σμήγμα.

Δείτε μερικές από αυτές που βρήκαμε στο Instagram στην gallery που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved