Μπορεί να προληφθεί το άγχος στα παιδιά; Οι ειδικοί λένε ναι

Το άγχος δεν κάνει διακρίσεις. Αν μάλιστα ένας από τους γονείς είναι αγχώδης υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το άγχος να το ...υιοθετήσει και το παιδί. Κάτι τέτοιο όμως είναι επιζήμιο για την καθημερινότητα του καθώς ενδέχεται να επηρεάσει τις σχολικές του επιδόσεις, τις σχέσεις με τους φίλους αλλά και με την οικογένειά του.

Μπορεί να προληφθεί το άγχος στα παιδιά; Οι ειδικοί λένε ναι

Όμως νέα έρευνα που έχει δει το φως της δημοσιότητας έρχεται να δώσει ελπίδα στους γονείς που τα παιδιά τους έχουν αυξημένο άγχος. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Golda Ginsburg στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και επικεφαλής της έρευνας, η παρεμβατική θεραπεία επικεντρωμένη στην οικογένεια μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν το άγχος.

Η έρευνα έγινε σε 136 οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ο ένας γονιός είχε άγχος και τουλάχιστο ένα παιδί ηλικίας μεταξύ 6 και 13 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρεμβατική θεραπεία,όπου εφαρμόστηκε, λειτούργησε, με μόνο 9%των παιδιών να εμφανίζει άγχος μετά από ένα χρόνο. Αντίθετα, τα παιδιά της ομάδας που δεν έλαβαν καμία μορφή θεραπείας, παρουσίασαν άγχος κατά 31%.

Η Golda Ginsburg εξηγεί ότι μέσα από τη θεραπεία, τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη, διδάχθηκαν πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του άγχους και πώς να βάζουν φρένο σε αυτά.

Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί ώστε να διαπιστωθεί αν η θεραπεία θα βοηθήσει και μακροπρόθεσμα τα παιδιά που μεγαλώνουν να διαχειριστούν το άγχος τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved