Άγχος στα παιδιά: Πώς να τα βοηθήσετε να το διαχειριστούν

  • Αίτια άγχους
  • Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει άγχος
Άγχος στα παιδιά: Πώς να τα βοηθήσετε να το διαχειριστούν

Το άγχος είναι σίγουρα ένα συναίσθημα, αρκετά εξουθενωτικό, που επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Σε ότι αφορά τα παιδιά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της εκδήλωσης του άγχους. Σίγουρα δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη διαχείρισή του, ωστόσο, η κατανόηση των αιτιών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) ορίζει το άγχος ως «ένα συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα έντασης, ανησυχητικές σκέψεις και σωματικές αλλαγές όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση».

agxos sta paidia1

Αίτια άγχους

Τα παιδιά μπορεί να αγχωθούν για ένα σωρό λόγους που εμείς ενδεχομένως δεν αντιλαμβανόμαστε. Και αυτό συμβαίνει επειδή λειτουργούμε διαφορετικά, έχουμε άλλη αίσθηση του χρόνου, κλπ.

Έτσι λοιπόν η κάθε ηλικία έχει το δικό της στρες, για τα μαθήματα, την εμφάνιση, την αποδοχή, την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, την πίεση που αισθάνεται στο σχολείο, και άλλα πολλά.

Σημάδια που μαρτυρούν ότι τα παιδιά σας έχουν στρες

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει άγχος

Αρχικά είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί σας για το άγχος ή τις ανησυχίες του. Καθησυχάστε το και δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει.

agxos sta paidia2

Στη συνέχεια για να μειώσετε το άγχος του, δοκιμάστε τα εξής:

  • διδάξτε στο παιδί να αναγνωρίζει τα σημάδια άγχους από μόνο του
  • ενθαρρύνετε το να διαχειριστεί το άγχος του και ζητήστε βοηθήστε το όταν σας χρειάζεται
  • τα παιδιά όλων των ηλικιών βρίσκουν τη ρουτίνα καθησυχαστική, γι' αυτό προσπαθήστε να τηρείτε μια καθημερινή ρουτίνα, όπου είναι δυνατόν.
  • εάν το παιδί σας είναι ανήσυχο λόγω δυσάρεστων γεγονότων, όπως πένθος ή αλλαγή σχολείου, αναζητήστε βιβλία ή ταινίες που θα το βοηθήσουν να κατανοήσει τα συναισθήματά του
  • αν ξέρετε ότι έρχεται μια αλλαγή, όπως μια μετακόμιση, προετοιμάστε το μιλώντας του για το τι πρόκειται να συμβεί και γιατί
  • προσπαθήστε να μην γίνετε υπερπροστατευτικοί ή ανήσυχοι
  • εξασκηθείτε σε απλές τεχνικές χαλάρωσης με το παιδί σας, όπως να παίρνει 3 βαθιές, αργές αναπνοές, να εισπνέει και να εκπνέει μετρώντας μέχρι το 3.
  • η απόσπαση της προσοχής μπορεί να είναι χρήσιμη για τα μικρά παιδιά. Για παράδειγμα, εάν αγχώνονται όταν πάνε στο νηπιαγωγείο, παίξτε παιχνίδια καθ' οδόν.
  • μετατρέψτε ένα απλό κουτί σε κουτί "ανησυχίας". Ζητήστε από το παιδί σας να γράψει ή να σχεδιάσει όλα όσα το προβληματίζουν και να τα ρίξει σε αυτό το κουτί.

Εάν το άγχος του παιδιού σας είναι έντονο, επιμένει και επηρεάζει στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια ειδικού.

Πηγή: nhs.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved