Μπορεί το έμβρυο να νιώσει πόνο μέσα στη μήτρα;

Τι δείχνουν μελέτες, τι υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Μπορεί το έμβρυο να νιώσει πόνο μέσα στη μήτρα;

Οι γιατροί είναι σε μεγάλο βαθμό πεπεισμένοι ότι ένα έμβρυο μπορεί να αισθανθεί πόνο. Ωστόσο, το πότε μπορούν να βιώσουν τον πόνο για πρώτη φορά είναι μια εξίσωση δύσκολη όσο και αμφιλεγόμενη.

Το βιολογικό σύστημα που επιτρέπει στο έμβρυο να αισθάνεται πόνο αναπτύσσεται στις αρχές της εγκυμοσύνης.Χρειάζονται όμως εβδομάδες για να συνδεθεί πλήρως το περίπλοκο σύστημα νευρώνων και εγκεφαλικών δομών που επιτρέπουν στα αισθητήρια όργανα να στέλνουν μηνύματα πόνου ώστε να αποκωδικοποιηθούν από τον εγκέφαλο. Ενώ επικρατεί ασάφεια και παραλλαγή στον τρόπο με τον οποίο όλα αυτά τα κομμάτια ταιριάζουν μεταξύ τους, υπάρχει μια ευρεία συναίνεση για το πότε ένα έμβρυο μπορεί να αισθανθεί πόνο. Ευτυχώς για τους περισσότερους γονείς το ζήτημα καθίσταται σημαντικό μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εμβρύου.

niothei pono to moro sti mitra1

Τι λένε οι ειδικοί

Το θέμα του εμβρυϊκού πόνου μελετήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο. Ερευνητές εξέτασαν 360 άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε ιατρικά περιοδικά και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Ο πόνος είναι μια υποκειμενική αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που απαιτεί την παρουσία συνείδησης για να επιτρέψει την αναγνώριση ενός ερεθίσματος ως δυσάρεστη». Με άλλα λόγια, το ερέθισμα του πόνου απαιτεί αναγνώριση κι αυτή έρχεται σε μια πολύ συγκεκριμένη στιγμή κατά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Επομένως, ένα έμβρυο έχει μια πλούσια αισθητηριακή ζωή προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν από τη γέννηση, το μωρό τους μπορεί να μυρίζει, να δοκιμάζει, να αισθάνεται και να ακούει. Μπορεί επίσης να μαθαίνει. Έτσι, το τραγούδι όπως κι η ομιλία αυξάνουν τη σύνδεση μεταξύ εμβρύου και γονιού βοηθώντας το να προσανατολιστεί στον μεταγεννητικό κόσμο του.

Μετά τη γέννηση, η φυσική αφή είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση νευρικών οδών που βοηθούν τα μωρά να αισθάνονται ασφαλή. Η επαφή από δέρμα με δέρμα και από τους δύο γονείς είναι το κλειδί για κάθε βρέφος που παρουσίασε πόνο ή τραύμα στη μήτρα. Περισσότερη αφή σημαίνει περισσότερη οξυτοκίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με το αίσθημα αγάπης και σύνδεσης και λιγότερη κορτιζόλη, η οποία συνδέεται με το άγχος και τον πόνο.

Πηγή: fatherly.com

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved