Παρατεταμένη εγκυμοσύνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παρατεταμένη εγκυμοσύνη.

Παρατεταμένη εγκυμοσύνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο;
unsplash.com / Camylla Battani

Καθώς φτάνετε στο τέλος της εγκυμοσύνης, τα συναισθήματά σας είναι ανάμεικτα. Όμως, παρά τις όποιες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι, είστε έτοιμες να υποδεχτείτε το μωρό σας.

Τι γίνεται όμως όταν η εγκυμοσύνη σας συνεχίζεται και μετά την 42η εβδομάδα κύησης; Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για παρατεταμένη εγκυμοσύνη.

Τα μωρά που γεννιούνται πριν από τις 37 εβδομάδες θεωρούνται πρόωρα και εκείνα που γεννιούνται μετά τις 42 εβδομάδες, υπερώριμα.Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 1 στα 10 μωρά είναι επίσημα καθυστερημένα ή γεννιούνται πέραν των 42 εβδομάδων κύησης.

Τα σημάδια υπερωριμότητας στο μωρό περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα που σκάει, μακρυά νύχια, άφθονα μαλλιά, πτυχές στις παλάμες και τις πατούσες, ελάχιστα αποθέματα λίπους και κιτρινοπράσινο δέρμα λόγω χρώσης από μηκώνιο. Είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και επομένως χρειάζονται περισσότερη προσοχή σε σχέση με τα άλλα μωράκια.

Τα υπερώριμα μωρά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται αγωγή. Συνήθως γίνεται εκτίμηση της κλινικής τους εικόνας λαμβάνοντας υπόψιν την εξέταση της όψης τους όσο και τη διάρκεια της κύησης.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 5.000 νεογνά ανακάλυψε ότι όσα γεννήθηκαν μετά τις 42 εβδομάδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με όσα γεννήθηκαν περίπου στις ημερομηνίες που αναμένονταν και είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

paratetameni egimosini

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας παρατεταμένης εγκυμοσύνης;

Όταν ο τοκετός επεκτείνεται πέραν των 42 εβδομάδων υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το μωρό, όπως:

  • εμβρυϊκή μακροσωμία ή δυστοκία ώμου (να κολλήσει ένας ώμος πίσω από το πυελικό οστό της μητέρας κατά τον τοκετό)
  • χαμηλό αμνιακό υγρό , το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού και να προκαλέσει συμπίεση του ομφάλιου λώρου κατά τη διάρκεια των συσπάσεων, με αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου στο έμβρυο.
  • μηκώνιο στους πνεύμονες του μωρού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Όμως και οι έγκυες μπορεί να παρουσιάσουν ορισμένα προβλήματα όπως:

  • Αυξημένα κολπικά δάκρυα
  • μόλυνση
  • αιμορραγία μετά τον τοκετό

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved