Καρδιοτοκογράφημα: Παρακολούθηση του εμβρύου

Τι είναι και ποιος ο ρόλος του καρδιοτοκογραφήματος στην εγκυμοσύνη.

Καρδιοτοκογράφημα: Παρακολούθηση του εμβρύου

Όταν η μέλλουσα μητέρα βρίσκεται ήδη στο μαιευτήριο, ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του εμβρύου μέσω μόνιτορ. Με τη βοήθεια της συσκευής υπερήχων Doppler, ελέγχει τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου κατά τον τοκετό.

Οι μετρήσεις πρέπει να λαμβάνονται τακτικά, κάθε 15 ή 30 λεπτά στις αρχικές ωδίνες και κάθε 5 λεπτά στον τοκετό.

Άλλος ένας τρόπος εξέτασης όμως, είναι το εξωτερικό καρδιοτοκογράφημα, με δύο αισθητήρες που τοποθετούνται πάνω στην κοιλιά της μέλλουσας μαμάς. Ο ένας ανιχνεύει τους χτύπους της καρδιάς του μωρού και ο άλλος τις συσπάσεις της εγκύου. Αυτό το είδος παρακολούθησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιοδικά για να μπορεί η έγκυος και να κινείται στο χώρο όσο διαρκεί ο τοκετός.

Αν το μωρό φαίνεται να δυσφορεί, η κατάστασή του πρέπει να παρακολουθείται εσωτερικά. Μόλις γίνει η ρήξη των υμένων, ένα μικρό ηλεκτρόδιο διέρχεται στον κόλπο της μέλλουσας μαμάς και προσαρμόζεται στο κεφάλι του παιδιού για να μετρά τους χτύπους της καρδιάς του.

Αν ο γιατρός χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να ελέγξει το pH του αίματος του μωρού. Ένας μικρός σωλήνας παίρνει μερικές σταγόνες αίματος του μωρού. Ένας μικρός σωλήνας παίρνει μερικές σταγόνες αίματος από το δέρμα στο κεφάλι του μωρού. Μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να βεβαιωθεί ότι το μωρό έχει επαρκή αποθέματα οξυγόνου. Τα αποτελέσματα βοηθούν το γιατρό να αποφασίσει το επόμενο βήμα.

Πώς γίνεται το καρδιοτοκογράφημα

Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο γυναικολόγος του Mothersblog.gr Μενέλαος Λυγνός,

η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και ανώδυνη. Η Έγκυος ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι ή με μία πολυθρόνα σε ανάκληση. και στη συνέχεια ο ιατρός ακουμπά στην κοιλιά της τις δύο «κεφαλές» του καρδιοτοκογράφου οι οποίες στερεώνονται στη θέση τους με ελαστικές ζώνες. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η μία κεφαλή καταγράφει τον καρδιακό παλμό του μωρού και η άλλη τις συσπάσεις της μήτρας.

Ο καρδιακός ρυθμός του μωρού, οι ενδεχόμενες συσπάσεις της μήτρας και οι κινήσεις του μωρού καταγράφονται σε μία επιμήκη χάρτινη ταινία, την οποία «διαβάζει» μετά το την εξέταση ο ιατρός.

Συνήθως το καρδιοτοκογράφημα διαρκεί συνήθως 15 με 20 λεπτά, αλλά δεν είναι σπάνιο να ζητηθεί κατά περίπτωσιν και παράταση της εξέτασης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved