Πώς να βάλεις όρια χωρίς φωνές - Η θετική πειθαρχία στην πράξη

Δεν επιτρέπονται οι φωνές: Θέτοντας όρια μέσω της θετικής πειθαρχίας

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς να βάλεις όρια χωρίς φωνές - Η θετική πειθαρχία στην πράξη
Bigstock

Η επιβολή πειθαρχίας στα παιδιά σας χωρίς φωνές μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να τα βοηθήσετε να εξελιχθούν σε σίγουρους, καλούς ενήλικες. Οι φωνές και οι τιμωρίες συνήθως δεν βοηθούν όσο νομίζουμε. Συχνά κάνουν ένα παιδί που δυσκολεύεται να νιώσει χειρότερα, αφήνοντας το πρόβλημα άλυτο και επιβαρύνοντας τη σχέση.

Όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα, συνήθως συμβαίνει επειδή έχουν μια ανεκπλήρωτη ανάγκη. Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν πάντα τις λέξεις για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, οπότε όταν πηγαίνουμε κατευθείαν στην τιμωρία, χάνουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το πραγματικό πρόβλημα. Η θετική ανατροφή προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση, εστιάζοντας στην ενσυναίσθηση και τη σύνδεση αντί στον έλεγχο.

Εκείνοι που μεγάλωσαν με μια μαμά που έμενε στο σπίτι συχνά έχουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι η θετική πειθαρχία;

peitharxia-kai-oria-sta-paidia.jpg

Τα παιδιά χρειάζονται πειθαρχία για να μάθουν, αλλά υπάρχει το διαχρονικό ερώτημα τι λειτουργεί καλύτερα. Άλλωστε, δεν μας αρέσει η σκέψη να είμαστε άσκοπα σκληροί και δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μας βλέπουν σαν «την τρελή του δάσους».

Πώς θα επιβάλλετε αποτελεσματικά πειθαρχία στα παιδιά σας χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας ή τον σεβασμό τους; Ακολουθούν μερικά tips.

Η πειθαρχία λειτουργεί είστε ένα καλός και αξιόπιστος γονιός. Τι σημαίνει λοιπόν να είσαι αξιόπιστος;

Θα σας το εξηγήσω μέσα από ένα παράδειγμα. Τις προάλλες, περπατούσα προς μια αίθουσα γυμναστικής που ήταν ακριβώς δίπλα σε μια εσωτερική πισίνα, οπότε έπρεπε κάπως να περάσεις από την περιοχή της πισίνας για να μπεις στην αίθουσα γυμναστικής. Καθώς έμπαινα στο δωμάτιο, είδα δύο παιδιά να παίζουν μαζί στην πισίνα, το ένα ήταν πιθανώς 13 και το άλλο 6 ή 7 ετών. Έξω από την πισίνα ήταν ο μπαμπάς τους. Τους φώναζε, «βγείτε από την πισίνα τώρα» και τα παιδιά φαινόταν να μην τον ακούν καν.

Τον αγνοούσαν 100%, και αυτός συνέχιζε να φωνάζει, το πρόσωπό του γινόταν όλο και πιο κόκκινο. Μπήκα λοιπόν σε αυτή την αίθουσα γυμναστικής όπου μπορούσα κάπως να το παρακολουθήσω, μπορούσα να το δω και έμεινα εκεί για περίπου 30 λεπτά. Όλη την ώρα παρακολουθούσα αυτόν τον μπαμπά να φωνάζει στα παιδιά του και τα παιδιά να τον αγνοούν.

7 σημάδια ότι μεγαλώσατε από γονείς που είχαν πολύ λίγη ενσυναίσθηση

Κάποια στιγμή, απλώς για πλάκα, αποφάσισα να μετρήσω πόσες φορές το έλεγε αυτό και ήταν περίεργο. Νομίζω ότι έφτασε περίπου τις 30 φορές που τους φώναξε να βγουν από την πισίνα και τον αγνόησαν εντελώς. Ήταν συναρπαστικό να βλέπεις πόσο λίγη προσοχή έδιναν αυτά τα παιδιά στον μπαμπά τους, ο θυμός του, οι φωνές του, το κόκκινο πρόσωπό του δεν τους προκαλούσαν καθόλου άγχος, δεν τον νοιάζονταν καθόλου. Νομίζω ότι απλώς ήξεραν ότι το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να τον αγνοήσουν, να περιμένουν και τελικά θα έφευγε. Αυτός ο μπαμπάς δεν ήταν αξιόπιστος.

Όταν έχετε αξιοπιστία ως γονέας, τα παιδιά σας σας εμπιστεύονται και ξέρουν ότι εννοείτε αυτά που λέτε, μπορούν να ξέρουν τι να περιμένουν από εσάς και είναι στην πραγματικότητα παρηγορητικό για εκείνα να έχουν αυτή την αίσθηση αξιοπιστίας, ακόμα κι αν δεν τους αρέσει. Σε ποιο παιδί άλλωστε αρέσουν τα όρια;

Πώς θα επιβάλλετε θετική πειθαρχεία εσείς;

Σημείο 1: Να είστε ουδέτεροι, αναπτύξτε την ικανότητα να είστε σταθεροί αλλά ουδέτεροι. Δηλαδή, χρησιμοποιήστε ουδέτερο τόνο φωνής, γιατί μόλις φωνάξετε, τότε απλώς δίνουν προσοχή σε εσάς και στις φωνές σας και όχι στην συμπεριφορά για την οποία φωνάζετε. Οπότε, το να είστε ουδέτεροι, να είστε επαγγελματικοί, δείχνει ότι το εννοείτε και ότι η εστίασή σας είναι στην συμπεριφορά τους. Είναι δύσκολο να το κάνετε όταν τα συναισθήματα είναι έντονα αλλά είναι σημαντικό γιατί θέλετε τα παιδιά σας να δίνουν προσοχή σε αυτό που θέλετε εσείς και όχι απλώς στα δικά σας συναισθήματα. Η ουδετερότητα θα σας κάνει αξιόπιστους.

Σημείο 2: Ενσυναίσθηση. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά πιστεύω ότι η ενσυναίσθηση και η πειθαρχία μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν. Απλώς σημαίνει ότι θέτετε όρια ενώ είστε ουδέτεροι και δείχνετε ενσυναίσθηση για τις συνέπειές τους, κατά κάποιο τρόπο συμπάσχετε μαζί τους και τις συνέπειες που πρόκειται να υποστούν, αλλά δεν τους σώζετε από αυτές τις συνέπειες. Δεν τους απαλλάσσετε από αυτές τις συνέπειες, αλλά μπορείτε να συμπάσχετε μαζί τους. Μπορείτε να πείτε, «Ω αγάπη μου λυπάμαι που θα χάσεις την έξοδο με τους φίλους σου απόψε, πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο που να θέλω από το να μπορέσεις να είσαι μαζί τους και εύχομαι να είχες κάνει την εργασία σου νωρίτερα».

Μαμά είπε «όχι» σε ένα ξένο παιδί και έλαβε αυτήν την απροσδόκητη αντίδραση - Έκανε λάθος;

Η ενσυναίσθηση είναι ένας τρόπος να συνδέεστε με τα παιδιά σας.

Σημείο 3: Πρέπει να διαλέγετε τις μάχες σας. Αν δεν διαλέγετε κάθε μάχη, θα τις χάσετε όλες. Το να διαλέγετε πάρα πολλές μάχες είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να σας αγνοούν. Οπότε διαλέξτε τις μάχες που είναι πιο σημαντικές για εσάς.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved