Πώς να παραμείνετε ψύχραιμοι όταν το έφηβο παιδί δοκιμάζει τα όριά σας

Έφηβοι και προκλήσεις: Οδηγός γονέων για να αποφύγετε τις εντάσεις.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς να παραμείνετε ψύχραιμοι όταν το έφηβο παιδί δοκιμάζει τα όριά σας

t

Bigstock

Υπάρχουν στιγμές που οι έφηβοι μισούν τους γονείς τους; Και πώς αντιδρούν οι γονείς στα σκληρά λόγια ή την επιθετική συμπεριφορά τους;

Ας ξεκινήσουμε από μια παραδοχή: ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών για το παιδί.

Νεύρα στην εφηβεία - Πώς να διαχειριστείτε το θυμό του εφήβου σας

Τα ξεσπάσματα, ο θυμός, οι τάσεις απομόνωσης, η αμφισβήτηση, η ανάγκη για περισσότερη ανεξαρτησία είναι συνηθισμένα την περίοδο της εφηβείας.

«Η ουσία είναι ότι δεν μπορείτε να τα αποτρέψετε όλα αυτά. Δεν μπορείτε να τα σταματήσετε. Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι θα τα διαχειριστείτε ως στοργικοί και ευγενικοί γονείς ή όχι;» διερωτάται η κλινική ψυχολόγος, Δρ. Suzanne Schneps.

proimi-efiveia-koritsi-(1).jpg

Τι προτείνει η ίδια;

Γονείς, μείνετε σιωπηλοί

Όσο κι αν θέλετε να μιλήσετε στο έφηβο παιδί σας, παραμείνετε σιωπηλοί. Το να μην ανταποκρίνεστε είναι η καλύτερη λύση, όσο δύσκολο κι αν είναι.

Ωστόσο, ορισμένοι γονείς αισθάνονται την ανάγκη να αντιμετωπίσουν τα ξεσπάσματα του έφηβου παιδιού τους, όμως η Δρ. Suzanne Schneps, συνιστά ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να του πείτε ήρεμα και με σταθερή φωνή: «Ενημέρωσέ με όταν είσαι έτοιμος να μιλήσεις».

Εφηβικός θυμός - Πώς αντιμετωπίζεται

Στείλτε ένα μήνυμα στον έφηβό σας

Μπορείτε να παίξετε κι εσείς το παιχνίδι τους. Στείλτε ένα μήνυμα για να εκτονώσετε την κατάσταση και να επιλύσετε τυχόν προβλήματα, χωρίς να ανεβάσετε τους τόνους.

Αποφύγετε τους καβγάδες

Η κλινική ψυχολόγος εξηγεί ότι οι έφηβοι μεγαλώνουν και προσπαθούν να σας πουν ότι δεν σας χρειάζονται πια, κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια. Όπως τονίζει «όσο περισσότερο δεν μιλούν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να κάνετε κάτι». Προτείνει στους γονείς να έχουν ένα σχέδιο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να φύγουν από το σπίτι για να κάνουν μια δουλειά αντί να επιτρέψουν στον εαυτό τους να μείνει και να ξεκινήσουν έναν καβγά.

efiveia.jpg

Αναγνωρίστε τον ρόλο σας ως γονέα

Οι γονείς πιστεύουν ότι ο ρόλος τους είναι να βοηθήσουν τους εφήβους να αισθάνονται καλύτερα αλλά και να επιλύουν τα προβλήματά τους. «Όχι, δεν είναι δουλειά σας κι επίσης δεν θα μπορέσετε να το κάνετε. Οι έφηβοι αναζητούν ενσυναίσθηση από τους συνομηλίκους τους, όχι από εσάς», λέει χαρακτηριστικά η κλινική ψυχολόγος.

Γιατί οι έφηβοι θυμώνουν και πώς να το αντιμετωπίσετε

Γιατί ο έφηβοι είναι επιθετικοί και «κακοί» με τους γονείς τους;

Οι έφηβοι μπορεί μερικές φορές να θεωρηθούν αγενείς αλλά αυτή η συμπεριφορά είναι συχνά αποτέλεσμα των περίπλοκων αλλαγών που υφίστανται κατά την εφηβεία. Τα εφηβικά χρόνια είναι μια περίοδος ταχείας σωματικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλή σύγχυση και αβεβαιότητα. Καθώς περνούν αυτές τις αλλαγές, οι έφηβοι μπορεί να παλεύουν με τη δική τους αυτοεκτίμηση και ταυτότητα και μπορεί να επιτίθενται στους γονείς τους ως τρόπο να αντιμετωπίσουν τις ανασφάλειες τους.

Πώς μπορούν να μιλήσουν οι γονείς σε έναν θυμωμένο έφηβο;

Επιπλέον, η πίεση των συνομηλίκων και η επιθυμία να ταιριάζουν με την κοινωνική τους ομάδα μπορεί επίσης να συμβάλει στην κακή συμπεριφορά τους.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να έχουν υπομονή και κατανόηση με τους εφήβους, θέτοντας ταυτόχρονα σαφή όρια και προσδοκίες για συμπεριφορά με σεβασμό. Με υποστήριξη και καθοδήγηση, οι περισσότεροι έφηβοι θα ξεπεράσουν και αυτή τη φάση.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved