Γιατί κλαίει το μωρό μετά το τάισμα;

Το κλάμα μετά το τάισμα μπορεί να είναι ακίνδυνο, μπορεί, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Γιατί κλαίει το μωρό μετά το τάισμα;

Μωρό κλαίει ξαπλωμένο στην κούνια. 

Bigstock

Η πείνα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που κλαίει ένα μωρό. Ωστόσο, πολλοί γονείς παρατηρούν ότι το βρέφος κλαίει μετά το τάισμα με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται εάν πίνει αρκετό γάλα, εάν το ξένο γάλα είναι κατάλληλο για εκείνο ή εάν γενικά είναι το μωρό καλά.

Γιατί κλαίει το μωρό μετά το τάισμα;

Ο λόγος που ένα μωρό κλαίει μετά το τάισμα δεν είναι πάντα παθολογικός.

Μη παθολογικά αίτια:

Κολικοί. Το μωρό έχει κολικούς εάν είναι μικρότερο των τριών ετών και κλαίει για τουλάχιστον τρεις ώρες τρεις μέρες την εβδομάδα. Τα ακριβή αίτια των κολικών δεν έχουν εξακριβωθεί. Ένα μωρό με κολικούς μπορεί να ξεκινήσει το κλάμα αμέσως μετά τον θηλασμό ή το τάισμα, ενώ είθισται να κλαίει κάθε μέρα την ίδια ώρα.

Αέρια. Η συσσώρευση αέρα στο στομάχι μετά το τάισμα μπορεί να προκαλέσει ενόχληση και κλάμα στο μωρό.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Περίπου 1 στα 5 μωρά έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εμφανίζεται όταν οι κατώτεροι οισοφαγικοί σφιγκτήρες δεν κλείνουν σωστά με αποτέλεσμα λίγα από τα περιεχόμενα του στομάχου να ανεβαίνουν στο στόμα.

Οδοντοφυΐα. Τα μωρά που βγάζουν δόντια έχουν πρησμένα ούλα τα οποία μπορεί να ερεθιστούν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του ταΐσματος.

Παθολογικά αίτια:

Πυρετός. Πολλά μωρά χάνουν την όρεξή τους όταν έχουν πυρετό και κλαίνε λόγω της όλης δυσφορίας που νιώθουν.

Πόνος στα αυτιά. Ο πόνος στα αυτιά μπορεί να κάνει το μωρό ιδιαίτερα ανήσυχο και να του προκαλέσει κλάμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και αν είναι χορτάτο, αλλαγμένο και ξεκούραστο.

Αλλεργίες. Το μωρό ενδέχεται να είναι αλλεργικό στο γάλα ή να έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να είναι το κλάμα, ο εμετός ή ο ερεθισμός στο δέρμα.

Τι να κάνετε εάν το μωρό κλαίει μετά το φαγητό;

  • Βοηθήστε το βρέφος να ρευτεί μετά από κάθε γεύμα ή κατά τη διάρκεια.
  • Στη περίπτωση που το μωρό έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κάντε ένα διάλειμμα στο τάισμα για μερικά λεπτά πριν συνεχίσετε τον θηλασμό ή το τάισμα με ξένο γάλα.
  • Δοκιμάστε να αλλάξετε το γάλα σε φόρμουλα. Μπορεί το συγκεκριμένο γάλα να είναι βαρύ για το στομάχι του μωρού. Παρατηρήστε τυχόν συμπτώματα μετά την κατανάλωσή του και συμβουλευτείτε τον γιατρός σας.
  • Εάν το μωρό βγάζει δόντια δοκιμάστε να του δώσετε κάποιο παιχνίδι οδοντοφυΐας πριν το τάισμα για να ανακουφιστεί από τον πόνο.

Πότε να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό;

Συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας εάν το κλάμα μετά το τάισμα συνοδεύεται με τα εξής συμπτώματα:

  • Πυρετός
  • Διάρροια και εμετός
  • Φούσκωμα
  • Ανεπαρκής αύξηση βάρους
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο και το λαιμό
  • Αίμα στις κενώσεις
  • Έντονη νωχελικότητα

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved