Γιατί κλαίει το νεογέννητο μωρό;

Όταν το νεογέννητο βρέφος κλαίει είναι ανησυχητικό;

Γιατί κλαίει το νεογέννητο μωρό;
Bigstock

Το κλάμα είναι ο κύριος τρόπος ενός νεογέννητου να σας πει τι χρειάζεται.

Συνήθως κορυφώνεται περίπου στις 6-8 εβδομάδες και θεωρείται η πιο δύσκολη περίοδος, ωστόσο πολύ σύντομα θα μάθετε να αναγνωρίζετε τις ανάγκες του και να ανταποκρίνεστε σε αυτές.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που κλαίει ένα μωρό είναι γιατί πεινάει ή είναι κουρασμένο. Για παράδειγμα, τα νεογέννητα μπορεί να τραβούν τα αυτιά τους ή να πιπιλίζουν τα δάχτυλά τους όταν είναι κουρασμένα.

moro-klama-ereuna.jpg

Πώς θα ξέρετε γιατί κλαίει το νεογέννητο

Πεινάει

Τα περισσότερα νεογέννητα τρώνε κάθε 2-3 ώρες το εικοσιτετράωρο. Το κλάμα είναι ένα όψιμο σημάδι της πείνας. Αναζητήστε πρώιμα σημάδια πείνας, όπως κινήσεις χεριών στο στόμα και τρίψιμο των χειλιών.

Πιπίλα

Για πολλά μωρά, το πιπίλισμα είναι μια ανακουφιστική δραστηριότητα. Εάν το μωρό σας δεν πεινάει, προσφέρετε μια πιπίλα ή προσφέρετε τον αντίχειρά σας να ανακουφιστεί.

Στήθος

Κρατήστε ήρεμα το μωρό στο στήθος σας και χτυπήστε στο απαλά στην πλάτης για να ηρεμήσει.

klama-mwrou-egkefalos-miteras.jpg

Κούραση

Τα κουρασμένα μωρά είναι συχνά ιδιότροπα - και το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται περισσότερο ύπνο από όσο νομίζετε. Τα νεογέννητα κοιμούνται συχνά έως και 16 ώρες την ημέρα ή μερικές φορές περισσότερο.

Πάνα

Μια βρεγμένη ή λερωμένη πάνα μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και κλάμα. Καλό είναι να ελέγχετε συχνά την πάνα του μωρού σας ειδικά τις πρώτες ημέρες για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή και στεγνή.

Ζέστη ή κρύο

Στα νεογέννητα αρέσει να είναι τυλιγμένα και να νιώθουν ζεστά. Αν κρυώνουν αλλά ακόμα κι όταν ζεσταίνονται θα το εκφράσουν με κλάμα αφού είναι ο μοναδικός τρόπος που ξέρουν.

klama-mwrou.jpg

Θόρυβος

Ο υπερβολικός θόρυβος, η κίνηση ή η οπτική διέγερση μπορεί επίσης να κάνουν το μωρό σας να κλάψει. Ο λευκός θόρυβος — όπως η ηχογράφηση των κυμάτων του ωκεανού ή ο μονότονος ήχος ενός ηλεκτρικού ανεμιστήρα — μπορεί να βοηθήσει το νεογέννητο που κλαίει να χαλαρώσει.

Κολικοί

Μήπως το νεογέννητο έχει κολικούς;

Οι κολικοί ξεκινούν συνήθως μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή τους και υποχωρούν όταν γίνουν 3 μηνών.

Το κλάμα μπορεί να φαίνεται σαν έκφραση πόνου και να ξεκινά χωρίς προφανή λόγο. Ο χρόνος μπορεί να είναι προβλέψιμος, με επεισόδια να συμβαίνουν συχνά τη νύχτα. Ένα βρέφος με κωλικούς θηλάζει καλά και έχει όρεξη για φαγητό.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να είστε ξεκούραστοι – όσο αυτό είναι εφικτό – ώστε να φροντίζετε όσο καλύτερα μπορείτε το μωρό σας.

Εάν το κλάμα του μωρού σας σας κάνει να χάνετε τον έλεγχο, βάλτε το μωρό στην κούνια και πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο. Ζητήστε από ένα άλλο μέλος της οικογένειάς σας να σας βοηθήσει. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πάρτε βαθιές ανάσες, βάλτε λίγη μουσική για να αποσπάσετε την προσοχή σας και προσπαθήστε να μιλάτε για λίγο, ούτε στο μωρό σας.

Με πληροφορίες από mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved