Είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία κατάλληλα για τα παιδιά;

Παγκόσμια Ημέρα Ψηφιακού Βιβλίου: Ηλεκτρονικό ή χάρτινο βιβλίο για τα παιδιά;

Είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία κατάλληλα για τα παιδιά;
Παιδί διαβάζει από τάμπλετ. Bigstock

Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου. Με το σύνθημα « Διάβασε ένα ebook» διοργανώνονται παγκοσμίως ποικίλες εκδηλώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση.

Έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο για τα παιδιά

Με αφορμή την ημέρα, είναι μια καλή ευκαιρία να αναφερθούμε στο ψηφιακό βιβλίο. Τι είναι καλύτερο για το παιδί: το ψηφιακό ή το έντυπο βιβλίο;

Το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί. Τόσο τα ηλεκτρονικά βιβλία όσο και τα έντυπα βιβλία έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Σήμερα λοιπόν θα επικεντρωθούμε στα πλεονεκτήματα των eBooks.

diavasma-sta-paidia.jpg

Μητέρα διαβάζει στα παιδιά της

Είναι βολικά

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των eBooks για παιδιά είναι η ευκολία. Δεν πιάνουν χώρο, δεν φθείρονται, δεν ξεθωριάζουν.

Προσφέρουν μεγαλύτερη προσβασιμότητα

Όντας ψηφιακά, τα eBooks παρέχουν διευκολύνσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να κάνουν μεγέθυνση στη σελίδα ή να αυξήσουν το μέγεθος της γραμματοσειράς. Αυτό είναι απίστευτα χρήσιμο για παιδιά που δυσκολεύονται να διαβάσουν έντυπα βιβλία.

Πολλά ebooks έχουν ήχο

Πολλά παιδικά ηλεκτρονικά βιβλία έχουν μουσική και διάφορους ήχους. Για τα παιδιά μικρής ηλικίας η ακρόαση της ροής της αφήγησης και της προφοράς των λέξεων θα κάνει θαύματα στη γλωσσική τους ανάπτυξη. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά που δυσκολεύονται να διαβάσουν ανεξάρτητα. Ακολουθώντας τις λέξεις που λέγονται δυνατά θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να κάνουν συνδέσεις μεταξύ των λέξεων στη σελίδα και της προφορικής γλώσσας.

mwro-kai-diavasma-3.jpg

Μωρό κοιτάζει με ενδιαφέρον το βιβλίο που έχει μπροστά του

Είναι διαδραστικά

Πολλά eBooks προσφέρουν περισσότερη διαδραστικότητα από το μέσο έντυπο βιβλίο. Eνα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν τα eBooks είναι τα «hotspots». Αυτά επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν κλικ στο «hotspot» και να διαβάσουν περισσότερα για το θέμα με το οποίο σχετίζεται.

Το αν θα επιλέξετε ηλεκτρονικό βιβλίο για το παιδί σας είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα. Το σημαντικό είναι να του διαβάζετε από μικρή ηλικία επιλέγοντας τόσο έντυπα όσο και ηλεκτρονικά βιβλία ώστε να αγαπήσει το διάβασμα.

Με πληροφορίες από το twinkl.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved