Βιβλία που κάθε έφηβος πρέπει να διαβάσει

Προτάσεις βιβλίων για τα παιδιά δημοτικού σας έχουμε δώσει και τώρα ήρθε η ώρα να σας προτείνουμε βιβλία για τους εφήβους που έχετε στο σπίτι.

Βιβλία που κάθε έφηβος πρέπει να διαβάσει

Τα γυμνάσια έχουν κλείσει και τα παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να ξεκουράζονται. Όπως είθισται άλλωστε το καλοκαίρι. Αντί να "λιώνουν" όμως μπροστά από τα κινητά τους τηλέφωνα, τα τάμπλετ, τους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια, προτείνετέ τους να διαβάσουν ένα όμορφο βιβλίο που είναι κατάλληλο για την ηλικία τους και θα διδαχθούν πολλά.

Μπορεί στην παιδική ηλικία να δίναμε στα παιδιά μας βιβλία βραβευμένων κι αγαπημένων συγγραφέων όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Άλκη Ζέη ή η Ζωρζ Σαρρή, μεγαλώνοντας όμως, τα "θέλω" και τα ενδιαφέροντα των παιδιών αλλάζουν.

1984 Ο Μεγάλος Αδελφός (εκδόσεις Κάκτος)

biblia gia efivous 1

Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν: όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.

Το έγκλημα της σκέψης είναι θανάσιμο αμάρτημα. Γι αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης, πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό.

Όταν ο Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το 1984 ήταν μέλλον. Σήμερα είναι παρελθόν. Αλλά, μετά από το έργο αυτό, το πραγματικό 1984 θα είναι πάντα μια χρονιά του μέλλοντος, η πρώτη του ζοφερού μιλένιουμ που απειλεί την ανθρώπινη ιστορία.

Τα σταφύλια της οργής (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

biblia gia efivous 6

Μετά το "Άνθρωποι και ποντίκια" παρουσιάζουν Τα σταφύλια της οργής σε νέα, σύγχρονη μετάφραση από τον βραβευμένο μεταφραστή Μιχάλη Μακρόπουλο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μια νέα γενιά αναγνωστών να γνωρίσει το έργο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα.

Τα Σταφύλια της οργής, είναι το πιο πολυσυζητημένο αμερικάνικο βιβλίο του 20ού αιώνα. Από το 1939 που πρωτοεκδόθηκε, έχει κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί και ξαναμεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα-σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Ο Στέινμπεκ περιγράφει με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο το Μεγάλο Κράχ, την αρχετυπική οικονομική κρίση που εντυπώθηκε με τρόμο στο συλλογικό φαντασιακό. Τα Σταφύλια της οργής είναι η ιστορία μιας από τις χιλιάδες οικογένειες του αμερικανικού Νότου που έχασαν τα πάντα στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν καταστράφηκαν οι σοδειές τους από την παρατεταμένη ξηρασία και από τους θυελλώδεις ανέμους. Με τα λιγοστά υπάρχοντά τους φορτωμένα σε ένα σαραβαλιασμένο φορτηγάκι ταξιδεύουν προς τη Γη της Επαγγελίας, την Καλιφόρνια, ελπίζοντας να βρουν δουλειά και ψωμί. Μα ακόμα και όταν φτάνουν στον προορισμό τους, δεν αργούν να αντιληφθούν ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως είχαν ελπίσει.

Το αγόρι στο θεωρείο (εκδόσεις Μεταίχμιο)

biblia gia efivous 5

«Μοιάζει με κουκλόσπιτο» κατέληξε η Αρετή όταν είδε το νέο τους σπίτι. Η πρώτη τους ζωή είχε τελειώσει οριστικά κι αυτό ήταν κάτι που δεν ήταν εύκολο να αποδεχτούν. Δεν ήταν εύκολο ν' αποδεχτούν πως είχαν χάσει τους γονείς τους, το σπίτι, την πατρίδα τους.

Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα (εκδόσεις Μεταίχμιο)

biblia gia efivous 4

Μια ιστορία για την ταυτότητα, τη φιλία και την ανθρωπιά με φόντο τη σχετικά άγνωστη ιστορία της απόκρυψης των αγαλμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Νυχτερινό σχολείο Το φινάλε (εκδόσεις Μεταίχμιο)

biblia gia efivous 3

Οι μαχητές της Κιμμέριας Ακαδημίας έχουν χάσει την αρχηγό τους και η τύχη του Κάρτερ Ουέστ αγνοείται. Όμως, έχει νικήσει πράγματι ο Ναθάνιελ; Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον σταματήσει; Η Άλι και οι σύντροφοί της αγωνίζονται να ανακάμψουν και να σχεδιάσουν την εκδίκησή τους…

Άνθρωποι και ποντίκια (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

biblia gia efivous 1

Στην Αμερική του μεσοπολέμου, του κραχ, ο γιγαντόσωμος κι απλοϊκός Λένι κι ο μικρόσωμος κι έξυπνος Τζορτζ γυρνούν από τόπο σε τόπο, πλάνητες, αναζητώντας δουλειά. Ο Λένι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος και του αρέσει ν’ αγγίζει τα απαλά πράγματα – τη γούνα ενός ζώου, τα μαλλιά μιας κοπέλας. Οι δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν δουλειά σ’ ένα αγρόκτημα, και εκεί, με αφορμή την όμορφη γυναίκα του μοχθηρού Κέρλι, που είναι ο γιος του αφεντικού, μια τραγωδία ξετυλίγεται.

To "Άνθρωποι και ποντίκια" είναι μια σκληρή μα και βαθιά ανθρώπινη ιστορία διαψευσμένων ονείρων. Από το 1937 που εκδόθηκε, έχει παρουσιαστεί πάμπολλες φορές στο θέατρο, έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, και θεωρείται από τα αναμφισβήτητα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα.

Νυχτερινό σχολείο (εκδόσεις Μεταίχμιο)

biblia gia efivous 2

Όταν όλοι σου λένε ψέματα, ποιον θα εμπιστευτείς; Η Άλι Σέρινταν είναι ένα μπερδεμένο κορίτσι. Η ζωή της βγήκε εκτός ελέγχου όταν ο αδελφός της το έσκασε από το σπίτι. Οι γονείς της δε νοιάζονται καθόλου για κείνη - ούτε και για τίποτε άλλο βέβαια. Και η αστυνομία μόλις τη συνέλαβε. Πάλι. Όταν τη στέλνουν εσώκλειστη στην Κιμμέρια Ακαδημία, η Άλι νομίζει ότι βρίσκεται απλώς σε κάποιο αυστηρό αριστοκρατικό σχολείο, σαν αναμορφωτήριο. Και ότι αρκεί να προσαρμοστεί για ένα διάστημα, ώσπου να ξεθυμάνει η ιστορία. Μεγάλο λάθος. Η Κιμμέρια Ακαδημία δεν είναι ένα συνηθισμένο σχολείο. Οι κανόνες εκεί είναι αλλόκοτοι και αρχαϊκοί. Δεν επιτρέπονται υπολογιστές ούτε τηλέφωνα. Οι μαθητές αποτελούν ένα παράξενο μείγμα ανθρώπων χαρισματικών, σκληρών και προνομιούχων. Κι ύστερα, υπάρχει το μυστικό Νυχτερινό Σχολείο, μια κρυφή αδελφότητα γύρω από την οποία τηρείται άκρα μυστικότητα. Μετά τον θάνατο μιας συμμαθήτριάς της στην καλοκαιρινή γιορτή, η Άλι αρχίζει ν' ανακαλύπτει ότι το σχολείο και η οικογένειά της είναι μπλεγμένοι σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό απ' ό,τι θα μπορούσε ποτέ της να φανταστεί. Άραγε, γιατί της είπαν ψέματα οι δικοί της άνθρωποι; Και ποιοι είναι οι εχθροί της; Τι συμβαίνει, στ' αλήθεια, στην Κιμμέρια Ακαδημία;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved