Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Πώς η ανάγνωση ωφελεί τα παιδιά

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Πώς η ανάγνωση ωφελεί τα παιδιά

Όλοι έχουμε τα αγαπημένα μας βιβλία από την παιδική μας ηλικία. Η Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου μας ενθαρρύνει να διαβάσουμε ξανά μαζί με τα παιδιά μας και να τους μεταδώσουμε την αγάπη για την ανάγνωση.

Οφέλη από την ανάγνωση

Η ανάγνωση ασκεί τον εγκέφαλο

Η ανάγνωση είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο έργο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο από το να παρακολουθεί τηλεόραση, για παράδειγμα. Η ανάγνωση ενισχύει τις εγκεφαλικές συνδέσεις και δημιουργεί νέες.

Η ανάγνωση βελτιώνει τη συγκέντρωση

Τα παιδιά πρέπει να κάθονται ακίνητα και ήσυχα, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στην ιστορία όταν διαβάζουν. Εάν διαβάζουν συχνά, θα αναπτύξουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ανάγνωση διδάσκει τα παιδιά για τον κόσμο γύρω τους

Μέσα από την ανάγνωση μιας ποικιλίας βιβλίων, τα παιδιά μαθαίνουν για τους ανθρώπους, τους τόπους και τα γεγονότα εκτός της δικής τους εμπειρίας.

Η ανάγνωση βελτιώνει το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές δεξιότητες

Τα παιδιά μαθαίνουν νέες λέξεις καθώς διαβάζουν. Υποσυνείδητα, απορροφούν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δομής των προτάσεων και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά οι λέξεις και άλλα γλωσσικά χαρακτηριστικά στη γραφή και την ομιλία τους.

Η ανάγνωση αναπτύσσει τη φαντασία

Καθώς διαβάζουμε το μυαλό μας μεταφράζει τις περιγραφές που διαβάζουμε για τους ανθρώπους, τα μέρη και τα πράγματα και τα κάνει εικόνες. Φανταζόμαστε επίσης πώς αισθάνονται οι χαρακτήρες του βιβλίου. Τα μικρά παιδιά μεταφέρουν αυτή τη γνώση στο καθημερινό τους παιχνίδι.

Η ανάγνωση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά αρχίζουν να φαντάζονται πώς εκείνα θα αισθάνονταν εάν ήταν στη θέση των ηρώων του βιβλίου

Η ανάγνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί με το παιδί

Το να διαβάζετε μαζί με το παιδί στον καναπέ ή να του διαβάσετε μια ιστορία πριν τον ύπνο ή ακόμα και να επισκεφθείτε μια βιβλιοθήκη, είναι μόνο μερικοί τρόποι για να περάσετε χρόνο μαζί.

Τα παιδιά που διαβάζουν έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο

Η ανάγνωση βοηθάει στην μαθητικές επιδόσεις του παιδιού όχι μόνο στα φιλολογικά μαθήματα αλλά και σε όλο το πρόγραμμα σπουδών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved