Πώς να διδάξετε το παιδί να υπερασπίζεται τη γνώμη του

Τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας να λέει τη γνώμη του

Πώς να διδάξετε το παιδί να υπερασπίζεται τη γνώμη του
Bigstock

Η γνώμη ενός ανθρώπου είναι πολύ σημαντική, καθώς μας καθορίζει, και με βάση αυτή πορευόμαστε. Όταν λέω γνώμη, εννοώ η άποψή μας, η κοσμοθεωρία μας, η δικιά μας προσωπική κουλτούρα, ο πυρήνας μας, το ποιοι είμαστε, τα «πιστεύω» μας.

Για να βοηθήσετε ένα παιδί θα υπερασπίζεται την άποψή του του μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Ρωτήστε τους τη γνώμη τους για διάφορα ζητήματα

Τα μικρότερα παιδιά δεν έχουν πάντα τον τρόπο για να μιλήσουν για τις πεποιθήσεις τους. Ίσως δεν ξέρουν καν ποιες είναι οι απόψεις τους ακόμα.

Ο ρόλος σας, ως γονιός, είναι να τους δώσετε πολλές ευκαιρίες να μιλήσουν για αξίες και αντιλήψεις, ρωτώντας τους τι σκέφτονται όταν βλέπουν ή ακούν για κάποιου είδους αδικία ή ηθικό δίλημμα. Απλώς ρωτώντας και μετά ακούγοντας τους δείχνετε ότι η γνώμη τους έχουν σημασία.

Στη συνέχεια, πείτε, "Πες μου περισσότερα..."

Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να διατυπώνουν ποια είναι η γνώμη τους σε έναν ασφαλή χώρο. Κάνοντας εξάσκηση μαζί σας, θα είναι έτοιμοι να μιλήσουν κάποια μέρα μόνοι τους, και να υπερασπιστούν και να παλέψουν για τις ιδέες τους.

Μιλήστε τους για ιστορία

Όταν ένα παιδί έχει γνώσεις, μόνο τότε θα μπορέσει να διαμορφώσει μια ακέραιη γνώμη.

gnomi.jpg

Διδάξτε τους τη διαφορά μεταξύ διεκδίκησης-υπεράσπισης και επιθετικότητας

Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να εκφράζουν τις πεποιθήσεις τους με σιγουριά - κάνοντας οπτική επαφή, να στέκονται στο ύψος τους, χρησιμοποιώντας μια ήρεμη, καθαρή φωνή. Μπορείτε να είστε παθιασμένοι και ευγενικοί ταυτόχρονα.

Άλλο το να διεκδικώ τα όρια μου, να διεκδικώ το δικαίωμά μου να μιλάω, και άλλο να είμαι επιθετική, να μην σέβομαι την διαφορετική άποψη, να τσακώνομαι και να φωνάζω, έτσι θα χάσω το δίκιο μου, και κανείς δεν θα πάρει τα λόγια μου στα σοβαρά.

Με πληροφορίες από: mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved