Πώς να μεγαλώσω ευαίσθητους και γεμάτους συναισθήματα γιους

Μα και φυσικά τα αγόρια έχουν συναισθήματα και ναι κλαίνε.

Πώς να μεγαλώσω ευαίσθητους και γεμάτους συναισθήματα γιους
Bigstock

Ως ένα πολύ ευαίσθητο άτομο, συχνά με χαρακτηρίζουν «συναισθηματική». Αλλά δεν είμαστε όλοι συναισθηματικοί; Άνθρωποι είμαστε. Όλοι έχουμε συναισθήματα.

Η ιδέα δεν είναι να προσποιούμαστε ότι δεν έχουμε συναισθήματα, αλλά να έχουμε συναισθηματική επίγνωση. Ο στόχος δεν είναι να σκληρύνουμε τα παιδιά μας σε έναν ήδη σκληρό κόσμο, αλλά να καλλιεργήσουμε την ευαισθησία τους και την ενσυναίσθησή τους, ώστε να μπορούν να φέρουν λίγη απαλότητα σε αυτόν.
Αντί να καταπιέζω ή να αγνοώ τα συναισθήματα, θέλω τα παιδιά μου να τα καταλαβαίνουν.

Μην καταπιέζετε, μην αγνοείτε τα συναισθήματα των παιδιών

Όπως ανέφερε η Δρ. Holly Symons, «Η συναισθηματική νοημοσύνη ή EQ είναι η ικανότητα κατανόησης, ρύθμισης και έκφρασης των συναισθημάτων. Όχι μόνο αυτό, αλλά αναφέρεται επίσης στην ικανότητα αντίληψης, ερμηνείας και ανταπόκρισης στα συναισθήματα των άλλων».

Bigstock

Ζούμε σε μια κοινωνία που, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, εξακολουθεί να είναι γεμάτη με προκαταλήψεις και στερεότυπα για το φύλο.

«Ενώ πολλοί αντιλαμβάνονται την εγκυρότητα και την ανάγκη για συναισθηματική νοημοσύνη, το κοινωνικοπολιτισμικό μας τοπίο, επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από στερεότυπα με βάση το φύλο, διαιωνίζει άθελά του τις ασυμβίβαστες συμπεριφορικές προσδοκίες για τα αγόρια και τους άνδρες», είπε ο Δρ. Leesha, που είναι ειδικός στο Happy Baby της Happy Family Organics.

Τα αγόρια μαθαίνουν από νωρίς να σιωπούν τα συναισθήματά τους, να συγκρατούν τα δάκρυά τους και να υιοθετούν μια στάση απερίσκεπτης σκληρότητας.

Η ευαισθησία δεν είναι αδυναμία

Αυτό που για ένα κορίτσι είναι χάρισμα, στο αγόρι θεωρείται ελάττωμα. Η ευαισθησία, η συμπόνια, η εκδήλωση των συναισθημάτων δείχνουν «ξένα» για ένα αγόρι, αν και πολύ φυσιολογικά για ένα κορίτσι.

Από νήπια κιόλας τα παιδιά μαθαίνουν να υποδύονται αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «παιχνίδια ρόλων»: Τα κορίτσια ταΐζουν την κούκλα τους, μιμούμενα τη μαμά που ταΐζει το μωρό αδερφάκι τους, ενώ τα αγόρια μαστορεύουν όπως κάνει ο μπαμπάς τους. Αν όμως ένα αγόρι δει τον μπαμπά του να δίνει γάλα με μπιμπερό στο αδερφάκι του, τότε θα κάνει κι αυτό το ίδιο.

Εν κατακλείδι, είναι μεγάλο προνόμιο και ευθύνη να μεγαλώνεις ευαίσθητα αγόρια, και να καταπολεμάς την τάση της κοινωνίας.

Με πληροφορίες από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved