Όταν το παιδί δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του - Τι μπορείτε να κάνετε

  • Γιατί κάποια παιδιά δεν θέλουν να αμυνθούν.
  • Πώς να μάθετε στα παιδιά να αμύνονται.
  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή τους.
Όταν το παιδί δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του - Τι μπορείτε να κάνετε

Αρκετά είναι τα παιδιά που δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όταν νιώθουν ότι αδικούνται ή δέχονται επίθεση ( λεκτική ή σωματική) από συνομηλίκους τους. Επιλέγουν τη σιωπή η οποία συνήθως πυροδοτεί πειράγματα, φραστικά επεισόδια ακόμα και βία.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να λύνουν τις διαφορές με υγιή τρόπο και κυρίως να μιλούν για όσα συμβαίνουν.

Γιατί κάποια παιδιά δεν θέλουν να αμυνθούν

Μερικές φορές, τα παιδιά δεν θέλουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους για διάφορους λόγους , είτε επειδή δεν ξέρουν τον τρόπο, είτε γιατί δεν αισθάνονται ικανά να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιθέσεις.Είναι σημαντικό λοιπόν να τα προετοιμάσετε να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς να αφήνουν το χρόνο να κυλά.

paidia den amidai

Πώς θα μάθουν τα παιδιά να αμύνονται

Το βασικότερο είναι να μάθετε στα παιδιά να αμύνονται χωρίς να καταφεύγουν στη βία. Αν πείτε, «Αν σε σπρώξουν, τους σπρώχνεις κι εσύ» , τους δίνετε να καταλάβουν ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, η επιθετική συμπεριφορά δικαιολογείται. Αλλά αυτό δεν ισχύει.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή τους

Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση των παιδιών από μικρή ηλικία ώστε να μάθουν να εκτιμούν τον εαυτό τους και να νιώθουν σιγουριά για τις ικανότητές τους.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή τους

‘Οσο σημαντική είναι αυτοεκτίμηση άλλο τόσο σημαντική είναι και η αυτοπεποίθηση του παιδιού. Θα τους επιτρέψει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να μη φοβούνται να λένε τη γνώμη τους.Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά είναι να λένε «όχι» , ώστε να μπορούν να θέτουν όρια όταν δεν θέλουν να κάνουν κάτι ή δεν ενδιαφέρονται. Επίσης, αν κάτι δεν τους αρέσει, πρέπει να ξέρουν πώς να το πουν με ειλικρίνεια και σεβασμό.

Οι περισσότερες περιπτώσεις παρενόχλησης ή εκφοβισμού ξεκινούν με μια προσβλητική λέξη ή κίνηση. Αυτός είναι συνήθως ο τρόπος των νταήδων να προκαλούν και να πληγώνουν τα παιδιά που θεωρούν ότι είναι πιο αδύναμα.

Για το λόγο αυτό, τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να αποφεύγουν αυτές τις συμπεριφορές αποτελεσματικά.

paidia den aminodai

Πώς θα γίνει αυτό:

  • Μπορούν να «απαντήσουν» στην προσβολή , αγνοώντας την επιδεικτικά ( εφόσον δεν τα ενοχλεί πραγματικά).
  • Μπορούν να ζητήσουν να τους εξηγήσει το άλλο παιδί ( ή παιδιά) για ποιο λόγο του επιτίθενται και ποιο είναι το πρόβλημά του (τους).

Το πρόβλημα είναι ότι εάν το παιδί υποχωρήσει και είναι ευάλωτο, γίνεται το τέλειο θύμα και μπορεί να ενοχλείται συχνά. Είναι σαφές ότι ο έλεγχος των συναισθημάτων είναι πολύ σημαντικός και για να επιτευχθεί χρειάζεται εξάσκηση.

Έτσι, εάν το παιδί σας υποφέρει από αυτό το είδος εκφοβισμού, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να το πει στους έμπιστους συνομηλίκους του για να έχει την υποστήριξή τους.
Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι το να ζητάνε βοήθεια δεν είναι ένδειξη δειλίας, ούτε τα να ζητούν τη βοήθεια των φίλων τους.

Ακούστε τα

Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι να προσέχετε και να ακούτε τα παιδιά όταν σας λένε κάτι . Εάν μοιράζονται μαζί σας καθημερινές σχολικές καταστάσεις και υπάρχει μια σύγκρουση που δεν έχει επιλυθεί σωστά, πρέπει να τους δείξετε τον σωστό τρόπο να το κάνουν.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved