Τρόποι για να μάθουν τα παιδιά τα χρήματα και την αξία της αποταμίευσης

Απλοί τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους και να αποταμιεύουν.

Τρόποι για να μάθουν τα παιδιά τα χρήματα και την αξία της αποταμίευσης
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Το Πάσχα τα παιδιά παίρνουν χρήματα από γιαγιάδες, παπούδες, θείους, θείες, νονούς, νονές. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά την αξία των χρημάτων και της αποταμίευσης.

Δείτε λοιπόν μερικούς απλούς τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους και να αποταμιεύουν.

Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να μετρούν, μπορείτε να τα εισάγετε σιγά σιγά και στα χρήματα. Να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν με την παρατήρηση και τη συχνή επανάληψη. Κάντε λοιπόν συχνά αριθμητικά παραδείγματα χρησιμοποιώντας πραγματικά χρήματα.

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να ξεχωρίζουν τα χρήματα. Μάθετέ τους να ξεχωρίζουν τα χρήματα είτε με τα διαφορετικά τους χρώματα, είτε με τα σχέδια που έχουνε πάνω.

Αφού εμπεδώσουν αυτές τις διαφορές μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπάνω και να τους μάθετε τις διαφορές στην αξία των νομισμάτων.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, έχει σημασία να συζητάτε συχνά τις αξίες σας αναφορικά με τα χρήματα: πως εσείς αποταμιεύετε, τι ενέργειες κάνετε για να αποκτήσετε περισσότερα χρήματα και – ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα – πως δαπανάτε τα χρήματά σας συνετά.

Η θέσπιση στόχων είναι θεμελιώδης για να μάθουν τα παιδιά την αξία των χρημάτων και της αποταμίευσης. Έτσι προετοιμάζονται για να μπορούν να παίρνουν και σωστές αποφάσεις αναφορικά με τα χρήματα στο μέλλον.

koumparas kai paidi

Photo by Sasun Bughdaryan on Unsplash

Εξηγήστε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ αποταμίευσης και κατανάλωσης.

Πηγαίνετε με το παιδί σας (σε μεγαλύτερη ηλικία) στην τράπεζα και ανοίξτε μαζί έναν λογαριασμό στον οποίο θα μπορεί να αποταμιεύει τα χρήματά του.

Είναι σημαντικό ωστόσο, να αναγνωρίσετε ότι εκείνο θα έχει τον έλεγχο αυτό των χρημάτων κι αυτό συνεπάγεται ότι εάν θέλει να κάνει κάποια ανάληψη, δεν μπορείτε να του το αρνηθείτε.

Κινδυνεύει έτσι, να χάσει κάθε ενδιαφέρον για την αποταμίευση, αφού δεν θα μπορεί ποτέ να χαρεί τον καρπό των προσπαθειών του.

Κρατήστε αρχεία. Τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει τα παιδιά, που τα δαπάνησαν και πόσα. Χρησιμοποιήστε 12 φακέλους, έναν για κάθε μήνα όπου θα βάζετε όλες τις αποδείξεις, ώστε να μπορεί το παιδί να ανατρέχει στις αποφάσεις που πήρε και να μπορεί στο τέλος να τις αξιολογεί.

Διδάξτε το παιδί με κάθε ευκαιρία. Κάθε βόλτα στο supermarket ή στον μπακάλη της γειτονιάς είναι αφορμή για μάθημα. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ό,τι σχεδόν το ένα τρίτο των χρημάτων μας δαπανώνται σε τρόφιμα και πράγματα για το σπίτι. Δείξτε λοιπόν στα παιδιά εάν και πότε χρησιμοποιείτε εκπτωτικά κουπόνια, εξηγήστε τη σημασία των προσφορών και πώς να διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων σωστά και τονίστε σε ποιές περιπτώσεις δίνετε σημασία στην τιμή και σε ποιες στην ποιότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved