Μάθετε το παιδί σας τι σημαίνει αποταμίευση

Κάποτε, ακόμα και διαφήμιση στην τηλεόραση υπήρχε για να πείθει τα παιδιά ότι η αποταμίευση είναι μία αρετή που πρέπει να έχουν όλοι. Εν καιρώ κρίσης, ένας λόγος παραπάνω για να μάθετε τα δικά σας παιδιά να κάνουν αποταμίευση αλλά και οικονομία. Μάθετε πως.

Μάθετε το  παιδί σας τι σημαίνει αποταμίευση

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να του εξηγήσετε ποια θα πρέπει να είναι η σχέση του με τα χρήματα. Τα χρήματα, πρέπει να του πείτε, είναι το μέσο για να αποκτήσουν υλικά αγαθά που τους χρειάζονται. Το ρήμα χρειάζομαι θα πρέπει να το τονίσετε πολλές φορές ώστε να απομακρυνθεί, όσο είναι μικρό, από την έννοια του καταναλωτισμού ή καλύτερα της υπερκατανάλωσης.

Επίσης, θα πρέπει να το αφήσετε να διαχειρίζεται μόνο του τα χρήματα που θα του δώσετε. Θα πρέπει να του θέσετε ένα δίλημμα. Χαρτζιλίκι σε παγωτά ή σε ένα παιχνίδι που είχε ο φίλος του και εκείνος δεν μπορούσε να αγοράσει; Αφήστε το να αποφασίσει μόνο του τι θέλει να έχει. Και αν τελικά αποφασίσει το δεύτερο, δηλαδή το παιχνίδι, και το χαρτζιλίκι δεν του φτάνει, μη του δώσετε παραπάνω χρήματα αλλά πείτε του πως πρέπει να φυλάξει τα χρήματα που ήδη έχει ώστε να συμπληρώσει με το χαρτζιλίκι της επόμενης εβδομάδας και να κάνει δικό του αυτό που τόσο πολύ θέλει. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα μάθει να αποταμιεύει και θα φυλάει χρήματα για κάτι που σκέφτεται να αγοράσει, χωρίς να κάνει περιττές σπατάλες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved