Πώς να διδάξετε στα παιδιά την αξία της αποταμίευσης

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Τρόποι  να μάθουν τα παιδιά την έννοια της αποταμίευσης από μικρή ηλικία.

Πώς να διδάξετε στα παιδιά την αξία της αποταμίευσης

Την 31η Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, με γενικό στόχο να αντιληφτούμε όλοι τη σπουδαιότητα της σωστής οικονομικής διαχείρισης.

Δείτε λοιπόν ως αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα και μιλήστε στα παιδιά για την αξία του χρήματος, την αποταμίευση, τις δαπάνες, το χαρτζιλίκι τους. Μια καλή αρχή είναι να αποκτήσουν κουμπαρά αν δεν έχουν ήδη.

Η διαφορά μεταξύ επιθυμίας και ανάγκης

Το πρώτο βήμα στη συζήτηση για την εξοικονόμηση είναι να τους βοηθήσουμε να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ επιθυμιών και αναγκών. Εξηγήστε ότι οι ανάγκες περιλαμβάνουν τα βασικά, όπως φαγητό, στέγη και ρούχα, και οι επιθυμίες είναι όλα τα υπόλοιπα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον δικό σας προϋπολογισμό ως παράδειγμα για να δείξετε πώς οι επιθυμίες είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες όσον αφορά τις δαπάνες.

Αφήστε τους να κερδίσουν τα δικά τους χρήματα

Εάν θέλετε τα παιδιά σας να εκτιμήσουν την αξία του χρήματος, αφήστε τα να κερδίσουν το χαρτζιλίκι τους κάνοντας ορισμένες δουλειές ανάλογα με την ηλικία τους. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν επίσης την αξία της σκληρής δουλειάς

Ορίστε στόχους για την αποταμίευση

Το να λέμε σε ένα παιδί να κάνει αποταμίευση χωρίς να ξέρει για ποιο λόγο, είναι μάλλον άσκοπο. Βοηθώντας το όμως να καθορίσει ένα στόχο του δίνουμε ένα ισχυρό κίνητρο. Για παράδειγμα, εάν θέλει να αγοράσει ένα βιντεοπαιχνίδι που κοστίζει 50 ευρώ και το χαρτζιλίκι του είναι 5-10 ευρώ την εβδομάδα, βοηθήστε το να καταλάβει πόσο καιρό θα χρειαστεί να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό.

Να παρακολουθείτε τις δαπάνες

Το να γίνεις καλύτερος στην εξοικονόμηση των χρημάτων σημαίνει να γνωρίζεις πού πηγαίνουν τα χρήματά σου. Εάν τα παιδιά έχουν καθημερινά χαρτζιλίκι, ζητήστε να καταγράφουν τις αγορές τους και στο τέλος της εβδομάδας να αθροίζουν το ποσό που έχουν δαπανήσει. Ενθαρρύνετε τους να σκεφτούν πώς ξοδεύουν και πόσο γρηγορότερα θα μπορούσαν να επιτύχουν τον αποταμιευτικό τους στόχο εάν επρόκειτο να αλλάξουν τα πρότυπα δαπανών τους.

Αφήστε τα να κάνουν λάθη

Είναι δελεαστικό να εμποδίσετε τα παιδιά από ένα δυνητικά δαπανηρό λάθος, αλλά μπορεί να είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αυτό το λάθος ως μάθημα. Με αυτό τον τρόπο, θα ξέρουν στο μέλλον τι να μην κάνουν με τα χρήματά τους.

Πηγή: investopedia.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved