Προτάσεις για τη βραδινή ρουτίνα του παιδιού που θα βελτιώσουν τον ύπνο του

  • Βραδινή ρουτίνα ύπνου: Πώς ωφελεί τα παιδιά;
  • Δραστηριότητες που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη βραδινή ρουτίνα ύπνου
Προτάσεις για τη βραδινή ρουτίνα του παιδιού που θα βελτιώσουν τον ύπνο του

Για τον καλό και ποιοτικό ύπνο του παιδιού, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην βραδινή ρουτίνα ύπνου. Και μάλιστα όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο το καλύτερο.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep έδειξε ότι οι σταθερή ρουτίνα ύπνου από την μικρή ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες τα παιδιά να κοιμούνται στην ώρα τους και να κάνουν έναν ήρεμο ύπνο. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 10.000 μητέρες και έδειξε ότι η ύπαρξη προγράμματος ύπνου είχε σαν αποτέλεσμα τα παιδιά όχι μόνο να πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα, αλλά και να κοιμούνται πιο εύκολα.

Για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, ο επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός καθώς επηρεάζει τη συγκέντρωση, τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τις σχολικές τους επιδόσεις. Ωστόσο, όσο μεγαλώνει το παιδί τόσο πιο πιθανό είναι να καθυστερέι να θέλει να πάει για ύπνο, να θέλει το βράδυ να μιλάει με τους φίλους του ή να ασχολείται με το κινητό.

Το πιο σημαντικό είναι η βραδινή ρουτίνα να ταιριάζει στο κάθε παιδί και οι δραστηριότητες που θα περιλαμβάνει να έχουν αποφασιστεί από κοινού. Δείτε μερικές ιδέες για δραστηριότητες που μπορείτε να συμπεριλάβεται στην βραδινή ρουτίνα και που θα βελτιώσουν την ποιότητα ύπνου του παιδιού.

Τακτοποίηση δωματίου

Μαζέψτε μαζί με το παιδί τα παιχνίδια και τα πράγματα του για να είναι το δωμάτιο πιο τακτοποιημένο. Αυτό θα κάνει το παιδί να νιώθει πιο ήρεμο.

Ετοιμάστε τα πράγματα για το σχολείο

Βοηθήστε το παιδί να ετοιμάσει την τσάντα για το σχολείο, διαλέξτε τα ρούχα που θα φορέσει και δείτε το πρόγραμμα με τις απογευματινές δραστηριότητες για να έχετε μία συνολική εικόνα του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα νιώθει έτοιμο για την αυριανή ημέρα.

Ζεστό μπάνιο

Το ζεστό μπάνιο θα χαλαρώσει το παιδί και θα το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο γρήγορα.

Διαβάστε ένα βιβλίο

Καλό είναι πριν τον ύπνο να απομακρύνετε ηλεκτρονικές συσκευές και αντί να δείτε τηλεόραση ή βίντεο, προτιμήστε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο. Το δάβασμα κάποιου βιβλίου είνια μία δραστηριότητα που θα ενισχύσει και το μεταξύ σας δέσιμο, ενώ τα οφέλη για την ανάπτυξη του παιδιού είναι όπως έχουμε αναφέρει αρεκτές φορές εδώ στο Mothersblog.gr, πολλά και σημαντικά.

paidi diavasma ofeli

Χαμηλώστε τον φωτισμό

Ο χαμηλός φωτισμός βοηθά να σταλλεί στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Θα χαλαρώσει το παιδί, θα το ηρεμήσει και θα το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο γρήγορα.

Βάλτε απαλή μουσική

Η μουσική έχει επιδράσεις στη διάθεση και την ψυχολογία. Πριν τον ύπνο βάλτε σε χαμηλή ένταση μία απαλή μουσική που θα χαλαρώσει το παιδί.

Δώστε του το αγαπημένο του παιχνίδι

Αυτό ισχύει και για ταπαιδιά ακόμα μικρότερης ηλικίας. Δώστε του το αγαπημένο κουκλάκι, κουβερτούλα ή παιχνίδι που το κάνει να νιώθει ασφάλεια και ηρεμία.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved