Πέντε λόγοι να συνεχίσετε να διαβάζετε βιβλία στο παιδί σας

Γιατί είναι σημαντικό να συνεχίσετε να διαβάζετε στο μικρό σας ενώ μπορεί να διαβάσει και μόνο του;

Πέντε λόγοι να συνεχίσετε να διαβάζετε βιβλία στο παιδί σας

Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν μόνα τους. Και εξίσου σημαντικό να αγαπήσουν το διάβασμα.

Συνήθως τα παιδιά όταν αρχίζουν το σχολείο, δύσκολα πείθονται να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους στην ανάγνωση ενός εξωσχολικού βιβλίου. Γι’ αυτό μια καλή ιδέα είναι να τους διαβάζετε εσείς, ειδικά το βράδυ, λίγο πριν πάνε για ύπνο.

Παρακάτω θα βρείτε πέντε λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συνεχίσετε να διαβάζετε στα παιδιά σας.

Ενθαρρύνει την αγάπη για το διάβασμα

Όταν η ανάγνωση αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας, το παιδί τη συνηθίζει και την αποζητά. Όσο περισσότερο δε το παιδί, βλέπει να διαβάζετε κι εσείς βιβλία τόσο πιο πιθανό είναι να σας μιμηθεί. Όταν καλλιεργείτε λοιπόν την αγάπη για τα βιβλία διαβάζοντας από μικρή ηλικία στα παιδιά σας, ενσταλάζετε τη δύναμη μιας συνήθειας που θα διαρκέσει για μια ζωή.

Περισσότερος χρόνος διαβάσματος ενός βιβλίου σημαίνει λιγότερος χρόνος στις οθόνες

Αναμφίβολα, ο κόσμος του ίντερνετ ασκεί μεγάλη γοητεία στα παιδιά και τους είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Όμως τα παιδιά χρειάζονται παρότρυνση για να κάνουν κι άλλα πράγματα και κυρίως να περιορίσουν το χρόνο μπροστά στις οθόνες. Έτσι, η ανάγνωση ενός βιβλίου μαζί σας, όπου θα μπορεί να συζητήσει ή να λύσει τυχόν απορίες σίγουρα είναι προτιμότερο από το να διαβάσει μόνο του.

Ενισχύει τη σχέση με το παιδί σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συνδεθείτε με το παιδί σας είναι να ξεκινήσετε την αφήγηση μιας ιστορίας. Είναι ένας ωραίος τρόπος να ενισχύσετε τον δεσμό μαζί του, να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις απόψεις σας για την ιστορία που διαβάζετε. Θα ενθαρρύνει το παιδί σας να σκέφτεται και να διαμορφώνει την δική του άποψη και να την επικοινωνεί.

Είναι διασκεδαστικό

Ακριβώς επειδή είστε ενήλικες, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε ένα παιδικό βιβλίο. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ανάγνωσης βιβλίων με το παιδί σας είναι ότι είναι διασκεδαστικό. Έρευνες έδειξαν ότι οι γονείς που παίζουν και διασκεδάζουν με τα παιδιά τους συμβάλλουν καθοριστικά στην μετέπειτα ευτυχία τους.

Αποκτούν δεξιότητες ανάγνωσης

Διαβάζοντας περισσότερα βιβλία το παιδί αποκτά μεγαλύτερη ευφράδεια λόγου και διευρύνει τους ορίζοντές του. Επίσης αν συνηθίζει να διαβάζει δυνατά για να το ακούτε, βελτιώνει την προφορά και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του. Το βέβαιο είναι ότι το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων με το παιδί σας έχει πολλά οφέλη για όλους.

Πηγή: verywellfamily.com

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved