Γιατί η ρουτίνα ύπνου είναι σημαντική για τα παιδιά;

Πώς η βραδινή ρουτίνα ύπνου επηρεάζει την  υγεία και την ψυχολογία των παιδιών;

Γιατί η ρουτίνα ύπνου είναι σημαντική για τα παιδιά;

Η βραδινή ρουτίνα ύπνου περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το βούρτσισμα των δοντιών , το διάβασμα ενός βιβλίου κτλ.. Αν και από πολλούς θεωρείται απλώς ένα κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών, στην πραγματικότητα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Η σημασία της βραδινής ρουτίνας ύπνου στην υγεία των παιδιών

Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Γιώργο Κιτσαρά, για να καταλάβουμε γιατί η ρουτίνα ύπνου είναι σημαντική για τα παιδιά, θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά τις βασικές δραστηριότητες που περιλαμβάνει και τα οφέλη της κάθε μίας.

Το βούρτισμα των δοντιών πρωί και βράδυ είναι πολύ σημαντικό για την καλή στοματική υγιεινή. Το μη τακτικό βούρτσισμα μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, πλάκα κτλ, για αυτό και είναι σημαντικό το παιδί να υιοθετήσει από τη μικρή του ακόμα ηλικία τη συνήθεια να πλένει τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Η ανάγνωση ή και το άκουσμα μίας ιστορίας είναι μία ακόμα συνήθης δραστηριότητα πριν από τον ύπνο έχει μία σειρά από οφέλη για τα παιδιά. Η εκμάθηση της γλώσσας, η δημιουργική σκέψη και άλλες σημαντικές γνωστικές λειτουργίες ενισχύονται μέσω αυτής και επιπλέον, το διάβασμα ή το άκουσμα μίας ιστορίας μπορεί να χαλαρώσει τα παιδιά και να τα βοηθήσει να κοιμηθούν πιο εύκολα.

Πολύ σημαντικό για τη ρουτίνα ύπνου των παιδιών είναι να κοιμούνται νωρίς και περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Ο συνεχής και αδιάλειπτος ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου και στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον, ο καλός ύπνος προσφέρει ξεκούραση και βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Τέλος, όποιες άλλες δραστηριότητες και αν περιλαμβάνει η βραδινή ρουτίνα ύπνου των παιδιών, σίγουρα ενισχύουν τις σχέσεις γονέα-παιδιού, δημιουργούν ισχυρότερους δεσμούς και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Πηγή: psychologytoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved