Πώς αλλάζει το κεφάλι του μωρού κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού;

  • Το κρανιακό σχήμα του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό
  • Τι πρέπει να  γνωρίζετε για τα μαλακά σημεία του κεφαλίου του μωρού;
  • Φωτογραφίες τοκετού από τη φωτογράφο γέννας, Monet Nicole
Πώς αλλάζει το κεφάλι του μωρού κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού;
Instagram / monetnicolebirths

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού είναι το στάδιο της εξώθησης κατά τη διάρκεια το οποίου η μητέρα σπρώχνει στον ρυθμό των συσπάσεων. Το μωρό περνά μέσα από τα οστά της πυέλου για να φτάσει στο κανάλι γέννησης και η καλύτερη θέση για το βρέφος θεωρείται η πρόσθια ινιακή προβολή, όπου το κεφάλι του είναι προς τα κάτω και το σώμα του προς την πλάτη της μητέρας.

Για να μπορέσει το κεφάλι του μωρού να περάσει μέσα από τον κόλπο γίνεται πάρα πολύ ευλύγιστο και εύπλαστο. Το κρανίο του αποτελείται από επτά διαφορετικά οστά τα οποία ενώνονται και διαχωρίζονται από ανοίγματα που ονομάζονται ραφές. Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού ασκείται πίεση στα συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα να μετατοπίζονται τα οστά και το κεφάλι του μωρού να παίρνει ένα αφύσικο, κωνικό σχήμα.

Σε κάποια νεογέννητα, παρατηρείται επίσης στην κορυφή του κρανίου τους ένα μαλακό οίδημα. Το εξόγκωμα αυτό προκαλείται από την πίεση στο κρανίο και είναι πιο σύνηθες στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται αναρροφητική αντλία για τη διευκόλυνση του τοκετού.

Αυτή η παραμόρφωση στο κρανίο του βρέφους διαρκεί από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες και θεωρείται φυσιολογική.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μαλακά σημεία του κεφαλιού του μωρού

Υπάρχουν δύο μαλακά σημεία στο κεφάλι του μωρού τα οποία ονομάζονται κρανιακές πηγές. Η μια είναι μεγαλύτερη, έχει σχήμα διαμαντιού και βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού του νεογέννητου. Το πλάτος μπορεί να φτάνει έως και τα πέντε εκατοστά. Η δεύτερη κρανιακή πηγή είναι πολύ μικρότερη -η διάμετρός της δεν ξεπερνάει το ενάμιση εκατοστό-, έχει τριγωνικό σχήμα και βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Στην πραγματικότητα, τα μαλακά αυτά σημεία, είναι πιο σκληρά από όσο νομίζετε. Και οι δύο κρανιακές πηγές καλύπτονται από μία δυνατή μεμβράνη, η οποία και προστατεύει το μωρό κατά τη μεταφορά ή σε μικροχτυπήματα.

Οι κρανιακές πηγές υπάρχουν για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στον τοκετό σύμφωνα με τα όσα αναφέρουμε και παραπάνω και ο δεύτερος στην ανάπτυξη του μωρού: τον πρώτο χρόνο η εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους είναι ραγδαία και οι κρανιακές πηγές επιτρέπουν στον εγκέφαλο του μωρού να αναπτυχθεί.

Φωτογραφίες νεογέννητων από την Monet Nicole

H Μonet Nicole είναι επαγγελματίας φωτογράφος τοκετού και έχει παρευρεθεί στις γέννες δεκάδων γυναικών. Από τις φωτογραφίες της που ξεχωρίζουν είναι αυτές νεογέννητων δευτερόλεπτα μετά τη γέννησή τους. Σε πολλές από αυτές μπορείτε να διακρίνετε το ιδιαίτερο σχήμα του κρανίου τους, όπως στην παρακάτω.

fotografies kefali mwrou sxima 2

Πηγή φωτογραφίας: Instagram / monetnicolebirths

Δείτε ακόμα περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved