Όταν το παιδί βαριέται να διαβάσει

Για τους περισσότερους γονείς η σχολική χρονιά είναι χρόνος τρεχάλας και εντάσεων στο σπίτι.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Όταν το παιδί βαριέται να διαβάσει

Διάβασες; Η ερώτηση που προηγείται ακόμη και του "τι κάνεις; Είσαι καλά;".

Το άγχος του γονιού χτυπάει κόκκινο και ο θυμός ξεχειλίζει όταν ακούτε την φράση "Βαριέμαι να διαβάσω!".

Γονείς ψυχραιμία!

Δεν χρειάζεται να θυμώνουμε και να γινόμαστε σκληροί με ένα παιδί που βαριέται να διαβάσει. Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση και να θυμόμαστε τον εαυτό μας στην τρυφερή αυτή ηλικία. Πόσες απαιτήσεις; Πόσοι στόχοι και πόσα "πρέπει" κατακλύζουν το μυαλό του παιδιού από την Α Δημοτικού μέχρι την Γ Λυκείου; Για 12 ολόκληρα χρόνια, το παιδί είναι πρώτα από όλα μαθητής και τρέχει να προλάβει τις πολλές απαιτήσεις που θα τον κάνουν κάτι "καλύτερο" στην κοινωνία...

Εσείς πόσες φορές βαρέστε να πάτε στη δουλειά σας; Και πόσες φορές γυρνώντας στο σπίτι, δεν θέλετε να κουνήσετε ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι;

Ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές και τα πράγματα θα βελτιωθούν:

  • Διαλέξτε τις μάχες σας: δεν χρειάζεται να τσακώνεστε με το παιδί σας εάν δεν θέλει να διαβάσει Παρασκευή ή πριν από εκδρομή, επειδή ΕΣΕΙΣ θέλετε να "ξεμπερδεύει". Δώστε του αυτές τις στιγμές για να χαλαρώσει και να απολαύσει τη σχολική ζωή του, που δεν είναι μόνο εργασίες και τεστ.
  • Δώστε του λίγο χρόνο να χαλαρώσει πριν ξεκινήσει τη μελέτη. Το δικαιούται όπως όλοι μας.
  • Μην το αφήσετε να παίξει με οθόνες και ηλεκτρονικά παιχνίδια γιατί μετά θα δυσκολευτεί να συγκεντρωθεί.
  • Μην το απειλείτε ή δωροδοκείτε για να διαβάσει. Καλύτερα να εξηγείτε τα οφέλη της μάθησης και να μελετάτε μαζί του ή να εμβαθύνετε σε κάτι που μοιάζει να το ενδιαφέρει, πχ. Ιστορία ή βιολογία,ή γεωγραφία.
  • Πείτε του ότι το καταλαβαίνετε αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνει. Μην αφήνετε περιθώρια για πολλές συζητήσεις ειδικά στις μικρές ηλικίες. Δώστε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ο καθένας έχει κάποιες υποχρεώσεις και όλοι τις εκτελούμε στην οικογένεια. Κι εσείς μην γκρινιάζετε μπροστά στο παιδί για τις δικές σας υποχρεώσεις, περνάτε λάθος μήνυμα και μετά τσακώνεστε άδικα μαζί του.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved