«Η δική σου δουλειά είναι το διάβασμα»: Πρέπει να λέμε αυτή τη φράση στα παιδιά μας;

Σήμερα η σχολική ζωή των παιδιών είναι στο επίκεντρο της οικογενειακής ζωής.

Χρύσα Παπακυργιάκη
«Η δική σου δουλειά είναι το διάβασμα»: Πρέπει να λέμε αυτή τη φράση στα παιδιά μας;

Οι περισσότερες συζητήσεις, τα περισσότερα έξοδα, άγχη και όνειρα χτίζονται με γνώμονα το σχολείο και την σχολική επίδοση του μικρού μας πλάσματος.

Το στρες και η πίεση όμως έχουν λυγίσει τη θέληση και την παιδική ανεμελιά των σημερινών παιδιών. Οι περισσότεροι γονείς συγκρούονται για τη μελέτη στο σπίτι και συνεχώς απειλούν ή δωροδοκούν το παιδί για να μελετήσει. Το παιδί θα ρωτήσει αναπόφευκτα...γιατί και ο γονιός θα απαντήσει «γιατί η δουλειά σου είναι το διάβασμα».

Κατανοώ ότι ο κάθε γονέας επιθυμεί το καλύτερο μέλλον για το παιδί του. Κατανοώ ότι το άγχος του μέλλοντος είναι βαρύ και μεγάλο, η ανασφάλεια σήμερα έχει χτυπήσει τις πόρτες ακόμη και των πιο εύπορων οικογενειών. Ωστόσο πρέπει να ταυτίζουμε το σχολείο με δουλειά; Εάν το παιδί μας βλέπει το σχολείο ως δουλειά θα το ερμηνεύσει ως κάτι καταναγκαστικό και δύσκολο γιατί αυτή είναι η αναπαράσταση της έννοιας "δουλειά" για την κοινωνία μας.

Εάν συσχετίζουμε το σχολείο με αυτή τη έννοια και μόνο, εάν κάνουμε το παιδί να πιστέψει ότι δεν έχει δικαίωμα να παίζει παρά μόνο εάν κάνει τη "δουλειά" του συσχετίζουμε ακόμη περισσότερο το σχολείο με την δωροδοκία και την τιμωρία. Οχι.

Το παιδί δεν έχει αυτή τη δουλειά, η δουλειά του παιδιού είναι να μάθει να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές προκλήσεις, να είναι χαρούμενο , να βασίζεται στον εαυτό του, να εμπιστεύεται, να ζει ως παιδί.

Μην πέφτουμε στην παγίδα του "πρέπει", του "σωστού", του "για το καλό σου". Που είναι το καλό μέσα σε ένα σπίτι που ακούς μόνο φωνές και άγρια βλέμματα εάν δεν θέλεις να γράψεις αντιγραφή;

Ολα έχουν τον τρόπο τους και όλα γίνονται, δεν χρειάζεται να πιέζουμε και να κατευθύνουμε το παιδί μας αποκλειστικά στις "σοβαρές" ασχολίες! Αφήστε το να ζήσει τα παιδικά του χρονιά, έχει καιρό για δουλειά, δεν νομίζετε;

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved