Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί που καταλαβαίνει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του

Τα παιδιά δεν μπορούν να είναι καλά σε όλα. Αλλά δεν το ξέρουν αυτό.

Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί που καταλαβαίνει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του
Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους. Bigstock

Είτε θέλουν να επιδείξουν τις δεξιότητές τους σε τούμπες, να εκθέσουν τα έργα τέχνης τους ή να πουν κάτι καινούργιο που έμαθαν, τα παιδιά επιθυμούν αναγνώριση, ενθάρρυνση.

Και οι γονείς την παρέχουν απλόχερα. Τα επαινούν και τα επιβραβεύουν ακόμα κι αν χρειαστεί να υπερβάλλουν. Ως αποτέλεσμα, τα μικρά παιδιά τείνουν να πιστεύουν ότι είναι καλά σε όλα, κάτι που όμως δεν ισχύει ( όχι πάντα τουλάχιστον).

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, ερευνήτρια και συγγραφέα Ellen Braaten, Ph.D, μόνο στην πρώιμη εφηβεία τα παιδιά έχουν τη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα που απαιτείται για την αυτογνωσία σε τι είναι καλά.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε όταν τα παιδιά είναι μικρά για να θέσετε τις βάσεις για υγιή αυτογνωσία.

paidi-athlitismos.jpg

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Εστιάστε σε αυτό που απολαμβάνουν τα παιδιά

Είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες φράσεις ως απάντηση σε πράγματα που λένε συχνά τα παιδιά. Και το «καλή δουλειά» ή «μπράβο» είναι οι πιο συνηθισμένες. Όμως γνωρίζετε αν τα παιδιά αντλούν απόλαυση από την ίδια τη δραστηριότητα;

Ως γονείς τα ενθαρρύνετε να ακολουθήσουν δραστηριότητες στις οποίες τα καταφέρνουν θέλοντας να βιώσουν την επιτυχία. Παρόλα αυτά, έχει αξία να τα αφήσετε να επιλέξουν ένα άθλημα ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους, απλά και μόνο επειδή είναι διασκεδαστικό.

Μην εστιάζετε μόνο στις δεξιότητες του παιδιού αλλά και στον χαρακτήρα

«Είναι σημαντικό για τα παιδιά, ειδικά εκείνα που δεν διαπρέπουν στον αθλητισμό ή στο σχολείο, να αναπτύξουν και να αναδείξουν τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα τους», τονίζει η Ellen Braaten. Πείτε τους για παράδειγμα πόσο ευγενικά και στοργικά είναι ή πώς έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν τους ανθρώπους.

Μην εμπλέκετε τις δικές σας επιθυμίες με αυτές των παιδιών σας

«Ως γονείς, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τις επιθυμίες μας μέσα από τα παιδιά μας. Επίσης, το γεγονός ότι μπορεί να έχουν καλές επιδόσεις σε κάτι, δεν σημαίνει αυτόματα ότι το αγαπούν. Μπορεί να προσπαθούν για να μην σας απογοητεύσουν κι όχι γιατί πραγματικά το θέλουν», εξηγεί η Ellen Braaten.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μπορούν τα παιδιά να κάνουν πράγματα που τα δίνει χαρά και τα κάνει ευτυχισμένα. Κι αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν ή δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία.

mama-kai-paidi.jpg

Μη χάνατε την επαφή μαζί τους

Η ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά είναι μια συνεχής προσπάθεια. Από μικρή ακόμα ηλικία προσπαθήστε να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Ρωτήστε για τη μέρα τους στο σχολείο, για τις ανησυχίες τους, τα συναισθήματά τους, τους φόβους τους. Εκμεταλλευτείτε την ώρα του φαγητού αλλά και πριν τον ύπνο για μια χαλαρή κουβέντα.

«Αυτή η κουβέντα μπορεί να ανοίξει μια πόρτα για να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη συζήτηση κι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να έρθετε σε επαφή με τα δυνατά σημεία των παιδιών σας», επισημαίνει η Ellen Braaten.

Με πληροφορίες από το fatherly.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved