Δυνατότητες παιδιού: Πώς να τις ξεδιπλώσετε και να τις ενισχύσετε

Γιατί είναι σημαντικό να  βοηθήσετε το παιδί σας να ξεδιπλώσει τις δυνατότητές του.

Δυνατότητες παιδιού: Πώς να τις ξεδιπλώσετε και να τις ενισχύσετε
Bigstock

Οι γονείς δεν είναι απόλυτα αντικειμενικοί με τα παιδιά τους. Άλλοι υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους και άλλοι δεν τις γνωρίζουν καν ή δεν τις εκτιμούν όσο θα έπρεπε.

Το να ανακαλύπτει όμως ένας γονιός το ταλέντο και τις δυνατότητες του παιδιού του είναι πολύ σημαντικό γιατί κάθε δεξιότητα που περνά απαρατήρητη αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία για το παιδί στο μέλλον.

Εξερευνώντας το ταλέντο και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας

Το να δώσετε σε ένα παιδί όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορείτε, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεδιπλώσετε πλήρως τις δυνατότητές του.

Αφήστε το να πειραματιστεί με τον αθλητισμό, τη μουσική, τις τέχνες. Βρείτε τρόπους να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, το περιβάλλον, τον εθελοντισμό, ακόμα κι αν του αρέσει το ποδόσφαιρο.

Αξιολόγηση των ικανοτήτων και της νοημοσύνης του παιδιού σας

Οι ικανότητες ενός ατόμου είναι μοναδικές ιδιότητες που δείχνουν μια τάση για συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, το ταλέντο είναι αρκετά πιο σπάνιο, επομένως, δεν θα πρέπει να απογοητευτείτε εάν το παιδί σας δεν έχει ένα εξαιρετικό ταλέντο. Η επιμονή και η επιμονή μπορούν να προσφέρουν πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα.

mora-me-talento.jpg

Πώς να απελευθερώσετε το ταλέντο ενός παιδιού

Για αρχή, παρατηρήστε. Είστε το κατάλληλο άτομο για να κατανοήσετε το ταλέντο του παιδιού σας ή την κλίση του σε κάτι που του αρέσει. Το να φτιάχνει κάστρα με κύβους, να ζωγραφίζει ή να αρνείται να αφήσει το αγαπημένο του τύμπανο—όλα αυτά είναι χόμπι που μπορεί να τα εξελίξει ή όχι μεγαλώνοντας. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα αμέσως.

Συζητήστε, κάντε ερωτήσεις και αξιολογήστε τις απαντήσεις. Μάθετε τι απολαμβάνει το παιδί να κάνει και γιατί. Φυσικά, ένα δίχρονο παιδί δεν θα μπορεί να δώσει πάντα αξιόπιστες εξηγήσεις. Αλλά όταν το παιδί είναι πέντε, θα μπορείτε να συνεννοηθείτε πολύ καλύτερα.

Δώστε του όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορείτε και στη συνέχεια, συνεχίστε να παρατηρείτε και να αξιολογείτε: Τι επίπεδο ενθουσιασμού εκδηλώνει το παιδί όταν παίζει το ένα ή το άλλο παιχνίδι; Πόσο χρόνο αφιερώνει και πόσο αφοσιωμένο είναι;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να δοθεί στο παιδί η ελευθερία επιλογής ώστε να επιλέξει μόνο του τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Αν δεν του είναι τόσο ξεκάθαρο, ίσως χρειαστεί τη βοήθειά σας.

Το να ανακαλύψετε τι είναι ικανό το παιδί σας να κάνει προφανώς είναι σημαντικό, αλλά το πιο ουσιαστικό παραμένει η διατήρηση του ενδιαφέροντος για αυτό που θα επιλέξει.

Με πληροφορίες από το littlescholarsnyc.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved