Πώς διαμορφώνεται ο χαρακτήρας ενός παιδιού

Φύση ή περιβάλλον: Τι διαμορφώνει το χαρακτήρα του παιδιού;

Μυρτώ Κογεβίνα
Πώς διαμορφώνεται ο χαρακτήρας ενός παιδιού
Bigstock

Η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης εκατοντάδων παραγόντων, που χωρίζονται σε δύο ευρύτερες κατηγορίες: ΦΥΣΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Η πρώτη κατηγορία - η φύση - αφορά τα στοιχεία του χαρακτήρα τα οποία είναι εγγενή σε ένα παιδί και τα όποια οφείλονται στο γενετικό του υλικό. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες έμφυτες ψυχολογικές τάσεις. Όταν λέμε ότι ένα παιδί “γεννιέται με τον χαρακτήρα του” αυτό ισχύει σε έναν βαθμό. Για παράδειγμα, ένας αγχώδης ενήλικας πιθανότα υπήρξε αγχώδες παιδί, αλλά και ανήσυχο βρέφος (χωρίς αυτό βέβαια να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις). Ένα δυναμικό άτομο πιθανότατα εξέφραζε σθεναρά την προτίμησή του για κάποια πράγματα ήδη από παιδί (π.χ. επιμονή σε συγκεκριμένα ρούχα, φαγητά κ.ο.κ). Πολλές μαμάδες, αν ερωτηθούν, θα πουν ότι πολλά στοιχεία του χαρακτήρα των παιδιών τους φαίνονταν ήδη από όταν αυτά ήταν νεογέννητα.

Η δεύτερη κατηγορία παραγόντων - το περιβάλλον - αφορά τις εμπειρίες και τα βιώματα ενός παιδιού τα οποία, σε συνδυασμό με τα έμφυτα χαρακτηριστικά, επηρεάζουν τη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Το ίδιο ακριβώς βίωμα μπορεί να επηρεάσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο δύο παιδιά, ανάλογα με τα έμφυτα χαρακτηριστικά του καθενός. Επιπλέον, η έκθεση ή όχι σε κάποιες εμπειρίες μπορεί να καθορίσει τα αν κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά θα “εκφραστούν” ή όχι στο χαρακτήρα του παιδιού. Τέλος, ακόμα και κάποιες συγκυρίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορούν να έχουν αντίκτυπο όσον αφορά το χαρακτήρα ενός παιδιού.

Το σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το κάθε παιδί έχει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα, ο οποίος θα εξελίσσεται σταδιακά, κάθε μέρα, όσο το παιδί μεγαλώνει, μαθαίνει, μαζεύει εμπειρίες. Ο γονιός οφείλει να υποστηρίζει το παιδί στην εξέλιξή του αυτή, λειτουργώντας ως συνοδοιπόρος του παιδιού του σε αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved