Προσωπικότητα παιδιού: Σε ποια ηλικία αποκαλύπτεται και αναπτύσσεται

  • Πότε αναπτύσσεται η προσωπικότητα του παιδιού;
  • Ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα
  • Πώς μπορείτε να βοηθήσετε την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού 
Προσωπικότητα παιδιού: Σε ποια ηλικία αποκαλύπτεται και αναπτύσσεται
unsplash.com / Senjuti Kundu

Από τη βρεφική ηλικία, αποδίδουμε ορισμένα χαρακτηριστικά στο παιδί ανάλογα με τον τρόπο που συμπεριφέρεται.

Λέμε λοιπόν ότι το μωρό είναι χαρούμενο, νευρικό ή πεισματάρικο. Όμως, η προσωπικότητα του παιδιού αρχίζει να διαμορφώνεται πολύ αργότερα.

Ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα

Από τους πρώτους μήνες ης ζωής τους τα μωρά με τον τρόπο τους αρχίζουν να αποκαλύπτουν στοιχεία του χαρακτήρα τους. Για παράδειγμα, μερικά βρέφη προτιμούν τη ρουτίνα και άλλα όχι. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτές τις πρώτες ενδείξεις «ιδιοσυγκρασία».

prosopikotita paidiou

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις δύο λέξεις εναλλακτικά, αλλά η ιδιοσυγκρασία και η προσωπικότητα δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. «Η ιδιοσυγκρασία κληρονομείται, ενώ η προσωπικότητα αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να επηρεαστεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες», λέει η Natasha Beck, MPH, PsyD, κλινική ψυχολόγος στο Λος Άντζελες και ιδρύτρια του Dr. Organic Mommy . «Η ιδιοσυγκρασία αναφέρεται σε ατομικές διαφορές που διαμορφώνουν την αντίδρασή μας σε διάφορα γεγονότα στο περιβάλλον μας καθώς και στο πώς αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας. Με άλλα λόγια, είναι το πώς ένα παιδί ανταποκρίνεται σε διαφορετικές καταστάσεις – πόσο εύκολα απογοητεύεται, πώς επεξεργάζεται αυτά τα συναισθήματα και πώς μπορεί να ηρεμήσει τον εαυτό του».

Στην πραγματικότητα, η ιδιοσυγκρασία είναι μόνο ένα μέρος της προσωπικότητας κάποιου. «Η ιδιοσυγκρασία και το περιβάλλον τους βοηθούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού, η οποία περιλαμβάνει ενδεικτικά τη συμμετοχή των γονέων, τα αδέρφια, τους συνομηλίκους, τον πολιτισμό, τον εμπλουτισμό και ακόμη και τη διατροφή», λέει η Beck.

Πότε αναπτύσσεται η προσωπικότητα του παιδιού;

Η προσωπικότητα είναι το άθροισμα συναισθημάτων, συνηθειών, τρόπου σκέψης και αντιδράσεων ενός ατόμου και συνήθως έχει διαμορφωθεί πλήρως καθώς πλησιάζει στην εφηβεία.Συνήθως ξεκινά από την ηλικία των δύο ετών και εξελίσσεται αφού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως οι γονείς, το κοινωνικό του περιβάλλον, οι εμπειρίες του ίδιου του παιδιού.

prosopikotita paidiou1

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού σας

Γίνεται πολλή συζήτηση για το εάν η φύση ή η ανατροφή είναι πιο σημαντική στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο ανθίζει η προσωπικότητα ενός παιδιού - αλλά οι ειδικοί λένε ότι και τα δύο παίζουν βασικό ρόλο.

«Η νευροπλαστικότητα κάνει δεκτικό τον εγκέφαλο στις εξωτερικές επιρροές και είναι έντονη στα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι η γονική ανταπόκριση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καλωδίωση του εγκεφάλου και επομένως στην «έκφραση» μιας πιο έμφυτης ιδιοσυγκρασίας», αναφέρει η Vanessa Lapointe , PhD, παιδοψυχολόγος.

Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Είναι σημαντικό να δείχνουν αγάπη, σεβασμό, υποστήριξη ώστε τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Πηγή: thebump.com/ verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved