Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να εκτιμήσει τη μοναδικότητά του;

  • Πώς διαμορφώνεται η προσωπικότητα του παιδιού;
  • Γιατί είναι σημαντικό το παιδί να εκτιμήσει τη μοναδικότητά του
  • Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να εκτιμήσει τη μοναδικότητά του;

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα όταν μεγαλώνεις ένα παιδί είναι να το βλέπεις να μεγαλώνει και από ένα μικροσκοπικό πλάσμα να μεταμορφώνεται σε έναν άνθρωπο με τις δικές του απόψεις, προτιμήσεις, με τη δική του προσωπικότητα. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και χρέος κάθε γονιού είναι να αναδείξει αυτήν την μοναδικότητα και να βοηθήσει το παιδί να την εκτιμήσει και να την αγαπήσει.

Πώς διαμορφώνεται η προσωπικότητα του παιδιού;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσωπικότητα του παιδιού δεν είναι ξεκάθαρη μέχρι και τα χρόνια του δημοτικού. Από αυτήν την ηλικία κι έπειτα οι ευαισθησίες και οι προτιμήσεις του είναι πιο εμφανείς όπως και εάν το παιδί είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες, εάν είναι οργανωτικό ή έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες. Τα ενδιαφέροντα, οι προτιμήσεις και γενικά η προσωπικότητά του αρχίζουν να διαμορφώνονται πιο ξεκάθαρα σε αυτήν την ηλικία και εξακολουθούν να διαμορφώνονται μέχρι την εφηβεία.

Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι γονείς υποστηρίζουν ότι το ταπεραμέντο και κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού είναι εμφανή από πολύ πιο νωρίς, ακόμα και λίγο μετά τη γέννησή του. Και πράγματι, σύμφωνα με το verywellfamily.com, ενώ η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες όπως τη σχέση με τους γονείς, τις μεθόδους που εκείνοι ακολουθούν για την ανατροφή του, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το σχολείο κ.α., ο πυρήνας του χαρακτήρα του, αυτό δηλαδή που το κάνει μοναδικό, υπάρχει ήδη από τη γέννηση.

Γιατί είναι σημαντικό το παιδί να εκτιμήσει τη μοναδικότητά του

Το παιδί που αναγνωρίζει και εκτιμά την μοναδικότητά του έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και επίγνωση του εαυτού του, των δυνατοτήτων και των δυνάμεών του. Μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, έχει αυτοεκτίμηση, ψυχική δύναμη και μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής με θάρρος, προσπαθώντας να κάνει τον κόσμο καλύτερο για όλους.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την μοναδικότητά του, το παιδί μαθαίνει να εκτιμάει και να σέβεται και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων γύρω του.

monadikotita paidiou 1

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Tim Bish

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς

Σημαντικό είναι να σέβεστε τη διαφορετικότητα του παιδιού, δίνοντάς του την ευκαιρία να την αναδείξει, να την μάθει και να την εκτιμήσει και το ίδιο. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Αφήστε να επιλέξει μόνο του τα χόμπι του

Πολλές φορές τα «θέλω» των γονιών δεν συμβαδίζουν με τα «θέλω» των παιδιών. Μπορεί εσείς να έχετε φανταστεί το παιδί σας έναν άσο στο ποδόσφαιρο, μία μικρή μπαλαρίνα ή έναν επίδοξο πιανίστα, όμως εκείνο να θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό. Το κάθε παιδί έχει ένα μοναδικό ταλέντο και ο γονιός πρέπει να του δώσει την ευκαιρία και τα κίνητρα για να το ανακαλύψει.

Παρακινήστε το παιδί να επιλέξει μόνο του τα ρούχα του (όσο γίνεται)

Το ντύσιμο είναι ένας τρόπος έκφρασης. Αφήστε το παιδί να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει και δώστε του την ευκαιρία να αναδείξει με αυτόν τον τρόπο την προσωπικότητά του. Ίσως τα πρώτα χρόνια χρειαστεί καθοδήγηση, ιδιαίτερα εάν θέλει να βάλει σορτσάκι μέσα στο καταχείμωνο, προσπαθήστε όμως να του δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το ελεύθερο.

Αντιμετωπίζετε τα λάθη ως ευκαιρίες εκμάθησης

Όλοι κάνουμε λάθη, μεγάλοι και παιδιά. Το σημαντικό είναι να τα αγκαλιάσουμε και να μάθουμε από αυτά. Η ντροπή και η ενοχή όχι μόνο δεν βοηθούν το παιδί, αλλά έχει και αντίθετα αποτελέσματα. Η πραγματική εξέλιξη προέρχεται από το να μάθει από τα λάθη του και να αναγνωρίζει τα θετικά ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved