Η σειρά γέννησης του παιδιού επηρεάζει τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του;

Η σειρά γέννησης ενός παιδιού μέσα στην οικογένεια καθώς και οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα αδέρφια, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύχρονων ερευνών.

Η σειρά γέννησης του παιδιού επηρεάζει τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του;

Η αντιπαράθεση όμως ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η σειρά γέννησης ενός παιδιού επιδρά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και σε όσους πιστεύουν ότι άλλοι παράγοντες, όπως η οικογένεια και η ιδιοσυγκρασία του ίδιου του παιδιού είναι πιο σημαντικοί, συνεχίζεται.

Όπως τονίζουν ερευνητές είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σειρά γέννησης ενός παιδιού μέσα στην οικογένεια δεν του συνάπτει κάποια χαρακτηριστικά από τα οποία δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί ή δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί δέχεται εκατοντάδες ερεθίσματα τόσο από το περιβάλλον όσο και από τη φύση, που είναι σχεδόν αδύνατον να το αφήσουν ανεπηρέαστο.

Οι σχέσεις με τους γονείς του, τα αδέλφια του και με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον αντανακλούν στη δική του αίσθηση ταυτότητας. Άλλωστε αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο συχνά τα αδέρφια διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους, παρόλο που έχουν μεγαλώσει στο ίδιο περιβάλλον.

Έτσι, η σειρά γέννησης του παιδιού είναι ένας από τους πολυάριθμους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του. Αλλοι παράγοντες είναι ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των παιδιών, ο χρόνος που αφιερώνουν οι γονείς, ο κοινωνικός περίγυρος, η οικογενειακή κατάσταση ( διαζευγμένοι ή όχι γονείς), γονείς με προβλήματα ( ανεργία, εξαρτήσεις), κ.α.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved