Κάντε τα παιδιά να χαμογελάνε, κάνει καλό

Επτά λόγοι για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να χαμογελούν περισσότερο

Κάντε τα παιδιά να χαμογελάνε, κάνει καλό
Bigstock

Η πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου. Γιορτάζεται με πρωτοβουλία του γραφίστα Harvey Ross Ball, ο οποίος τη δεκαετία του ’60 σχεδίασε το smiley, τη γνωστή χαμογελαστή κίτρινη φατσούλα που γνώρισε μεγάλη επιτυχία τα χρόνια του διαδικτύου.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Χαμόγελου είναι το εξής: «Κάνε μια πράξη καλοσύνης. Βοήθησε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει».

Με αφορμή την σημερινή ημέρα δεν μπορούμε παρά να αναλογιστούμε τα σπουδαία οφέλη του χαμόγελου στην ψυχολογία, την υγεία και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού.

Οφέλη στην ψυχική υγεία του παιδιού

Το χαμόγελο

…μειώνει το στρες

Κάθε φορά που το παιδί χαμογελά, απευθερώνονται νευροπεπτίδια τα οποία χαλαρώνουν το σώμα και μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή του πίεση.

…ανακουφίζει από τον πόνο

Οι ενδορφίνες, γνωστές και ορμόνες της ευτυχίας, απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο κάθε φορά που το παιδί χαμογελά και δρουν ως φυσικό αναλγητικό. Την επόμενη φορά λοιπόν που το μικρό σας πέσει και χτυπήσει, κάντε το να χαμογελάσει και αμέσως θα νιώσει καλύτερα.

…είναι αντικαταθλιπτικό

Πολλά παιδιά έχουν καταθλιπτικές τάσεις και το καλύτερο αντίδοτο είναι το γέλιο και το χαμόγελο. Και τα δύο ενισχύουν την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και ανεβάζουν τη διάθεση.

Οφέλη για τη σωματική υγεία

Το χαμόγελο…

…κάνει καλό στην καρδιά

Το χαμόγελο συχνά οδηγεί σε γέλιο το οποίο επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, χαλαρώνει τους μύες και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

…ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με έρευνες το γέλιο, το οποίο περιλαμβάνει και το χαμόγελο, έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση μορίων στον εγκέφαλο που καταπολεμούν τις ασθένειες, ενώ αντίθετα, οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να μειώσουν την ανοσία του οργανισμού.

…αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Σύμφωνα με μελέτη, υπάρχει σχέση μεταξύ της έντασης του χαμόγελου και της μακροζωίας και πιο συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερο είναι το χαμόγελο, τόσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.

Οφέλη στη διαμόρφωση χαρακτήρα

Το χαμόγελο κάνει το παιδί πιο ευγενικό

Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό. Όταν του χαμογελούν, χαμογελάει και αυτό και αμέσως αποκτά μία πι ο θετική στάση ζωής και απέναντι στους άλλους.

*Με πληροφορίες από smilezrus.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved