Πότε τα μωρά χαμογελούν και πώς θα τα ενθαρρύνετε

  • Πότε τα μωρά χαμογελούν αφού γεννηθούν;
  • Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να χαμογελά;
  • Τι να κάνετε αν το μωρό σας δεν χαμογελάει;
Πότε τα μωρά χαμογελούν και πώς θα τα ενθαρρύνετε

Τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν πριν ακόμα γεννηθούν! Ναι, το διάβασες σωστά. Κατά την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το μωρό σας μπορεί να χαμογελάσει και να κάνει διάφορες εκφράσεις του προσώπου, ενώ είναι ακόμα στη μήτρα. Αυτά τα χαμόγελα, είναι γνωστά ως αντανακλαστικά, μπορεί να συνεχιστούν και για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Πότε τα μωρά χαμογελούν αφού γεννηθούν;

Τα μωρά αρχίζουν να δίνουν ένα αντανακλαστικό χαμόγελο σχεδόν από τη στιγμή που γεννιούνται. Τα αντανακλαστικά χαμόγελα είναι χαμόγελα που προκαλούνται από ορισμένα ερεθίσματα ή γεγονότα. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα αντανακλαστικό χαμόγελο όταν το μωρό ανακουφίζεται στην πάνα ή μπορεί να παρατηρήσετε το μωρό να χαμογελά στον ύπνο του.

Ένα μωρό αποκτά το λεγόμενο «κοινωνικό χαμόγελο» περίπου στην ηλικία των δύο μηνών. Ένα κοινωνικό χαμόγελο πρόκειται για ένα αληθινό χαμόγελο που δείχνει το μωρό ως απάντηση στη φωνή ή το χαμόγελο ενός γονέα. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών, τα μωρά χρησιμοποιούν συχνά κοινωνικά χαμόγελα για να αλληλοεπιδράσουν και να κερδίσουν την προσοχή των γύρω τους.

Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί τεσσάρων μηνών να χαμογελά αυθόρμητα στους ανθρώπους γύρω του για να μπορεί να αλληλοεπιδρά μαζί τους.

mwro xamogela

Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να χαμογελά;

Οι απλές, παιχνιδιάρικες στιγμές που μοιράζεστε με το μωρό σας είναι συχνά αρκετές για να το ενθαρρύνουν να χαμογελάσει. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω δραστηριότητες για να κάνετε το μωρό σας να χαμογελά πιο συχνά.

  • Μιλώντας τους στη γλώσσα του μωρού
  • Χαμογελώντας τους
  • Κάνοντας αστείους ήχους ζώων
  • Διατήρηση οπτικής επαφής ενώ μιλάτε
  • Γελώντας μαζί τους
  • Κάνοντας αστείες φωνές ή γκριμάτσες

Τι να κάνετε αν το μωρό σας δεν χαμογελάει;

Εάν το μικρό σας δεν χαμογελάει ή δεν δείχνει σημάδια πρόωρου χαμόγελου ή αλλαγές στην έκφραση του προσώπου μέχρι το τέλος των δύο μηνών, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ο ρυθμός με τον οποίο τα μωρά φτάνουν σε διάφορα αναπτυξιακά ορόσημα μπορεί να διαφέρει από το ένα μωρό στο άλλο. Τα πρόωρα μωρά αναπτύσσονται ανάλογα με την ηλικία κύησης. Έτσι ένα χαμόγελο μπορεί φυσικά να καθυστερήσει να σχηματιστεί. Ακόμη και στα ενιάμηνα μωρά, κάθε παιδί δεν αναπτύσσει κοινωνικό χαμόγελο στην ίδια ακριβώς ηλικία.

Εάν το μωρό σας δεν δείχνει σημάδια χαμόγελου ακόμη και στον τρίτο μήνα του, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο.

Με πληροφορίες από: www.momjunction.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved