Πότε θα χαμογελάσει το μωρό; Έξι δραστηριότητες για να το ενθαρρύνετε

  • Πότε τα μωρά χαμογελούν συνειδητά μετά τη γέννησή τους;
  • Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να χαμογελάσει;
  • Τι δείχνει το χαμόγελο του παιδιού για την ανάπτυξή του;
Πότε θα χαμογελάσει το μωρό; Έξι δραστηριότητες για να το ενθαρρύνετε

Τα παιδιά χαμογελούν πριν καν γεννηθούν από όταν ακόμα βρίσκονται στο περιβάλλον της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της 11ης εβδομάδας κύησης, το μωρό χαμογελά, κάνει περίπλοκες εκφράσεις προσώπου, κινήσεις που όμως θεωρούνται αντανακλαστικές και υπάρχουν μέχρι και μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Πότε τα μωρά χαμογελούν συνειδητά μετά τη γέννησή τους;

Τα αντανακλαστικά χαμόγελα είναι τα πρώτα χαμόγελα του παιδιού. Ενδέχεται να τα παρατηρήσετε όταν το μωρό τα κάνει στην πάνα του ή όταν κοιμάται.

Το μωρό ξεκινά να χαμογελά συνειδητά περίπου στην ηλικία των δύο μηνών. Το χαμόγελο αυτό λέγεται και κοινωνικό χαμόγελο και είναι ένας τρόπος το μωρό να ανταποκριθεί στην φωνή ή το χαμόγελο των γονιών του. Μέχρι και τον τέταρτο μήνα τα μωρά χρησιμοποιούν τα κοινωνικά χαμόγελα για να κεντρίσουν την προσοχή των γύρω τους. Δεν αποκλείεται σε αυτήν την ηλικία το μωρό να χαμογελάει στους γύρω του και για να διαδράσει.


https://www.instagram.com/p/CTFotniMrtq/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να χαμογελάσει;

Οι απλές στιγμές παιχνιδιού και διασκέδασης είναι αρκετές για να ενθαρρύνουν το μωρό να χαμογελάσει. Δοκιμάστε τις εξής δραστηριότητες:

Μιλήστε του στην δική του γλώσσα

Μιμηθείτε τους ήχους που κάνει του μωρό, μιλήστε του γλυκά και κάντε το να γελάσει.

Χαμογελάστε του

Το γέλιο -και το χαμόγελο- είναι μεταδοτικό. Χαμογελάστε στο μωρό σας και φτιάξτε του τη διάθεση, ενθαρρύνοντάς το να γελάσει και αυτό.

Παίξτε κου-κου-τσα ή κάνετ αστείους ήχους ζώων

Τα απλά παιχνίδια ενθουσιάζουν τα μωρά και ειδικά αυτά που εμπεριέχουν το στοιχείο της έκπληξης. Κάντε ήχους από ζωάκια ή παίξτε το κλασικό κου-κου-τσα στο οποίο κρύβετε το πρόσωπό σας πίσω από τα χέρια σας.

Η οπτική επαφή

Μιλήστε στο μωρό σας κοιτάζοντάς το στα μάτια. Η οπτική επαφή ενισχύει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και το μεταξύ σας δέσιμο. Επίσης, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 έδειξε έδειξε ότι τα μωρά που επικοινωνούν με τα μάτια με τους γονείς τους και γενικά με τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός τους, αναπτύσσουν πιο γρήγορα τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι τα παιδιά ηλικίας ενός έτους που επικοινωνούν με ήχους κοιτάζοντας παράλληλα στα μάτια τους γονείς τους, έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο στην ηλικία των δύο ετών, κατά περίπου 30 λέξεις παραπάνω.

Μιλήστε με παραστατικότητα

Ο παραστατικός λόγος θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού. Όταν διαβάζετε παραμύθια ή του λέτε μία ιστορία, υποδυθείτε ρόλους ή αλλάξτε χρώμα στη φωνή σας.

Γελάστε μαζί

Εάν βλέπετε ότι το παιδί σας γελάει με κάτι που εκείνο θεωρεί αστείο, γελάστε κι εσείς μαζί του.


https://www.instagram.com/p/CO_BPzWs1Ip/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τι δείχνει το χαμόγελο του παιδιού για την ανάπτυξή του;

Σύμφωνα με έρευνα, το χαμόγελο βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα μωρά χαμογελούσαν ως αντίδραση σε διάφορες πράξεις που τους φαίνονταν χιουμοριστικές, ακόμα και αν κανένας άλλος από το περιβάλλον τους δεν γελούσε. Το χαμόγελο υποδεικνύει μία υγιή γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη και υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος του μωρού μπορεί να ανιχνεύσει χιούμορ ή να αναπτύξει διασκέδαση ανεξάρτητα από την αντίδραση των γονιών του.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι το χαμόγελο απελευθερώνει συγκεκριμένες ορμόνες στον εγκέφαλο του μωρού οι οποίες συμβάλλουν στην εγκεφαλική και ευρύτερη ανάπτυξή του.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved