Ψυχολογία παιδιού: Μάθετε στο παιδί την αξία της οργάνωσης

Διδάξτε τις δεξιότητες οργάνωσης στο παιδί σας.

Ψυχολογία παιδιού: Μάθετε στο παιδί την αξία της οργάνωσης
Bigstock

Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας στο μέλλον θα τακτοποιεί τα παιχνίδια του, θα κάνει τις εργασίες του εγκαίρως και έπειτα δεν θα αφήνει άπλυτα τα πιάτα για ημέρες ή δεν θα αργεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του;

Παραδόξως, μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να αναπτύξει αυτούς τους τύπους οργανωτικών δεξιοτήτων ξεκινώντας από σήμερα κιόλας και να τις ενισχύετε σε κάθε ηλικία.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να γίνει οργανωμένο

Ακολουθούν 4 συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να παραμείνουν οργανωμένα στο σπίτι:

Διδάξτε τους την οργάνωση από νωρίς

Όταν μιλάμε για οργάνωση, μιλάμε πραγματικά για τις δεξιότητες που σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι το 4 μηνών μωρό σας, το μόνο που σκέφτεται είναι να κοιμηθεί και να φάει, ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται γρήγορα και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων εκτελεστικής λειτουργίας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Παιχνίδια που απαιτούν από ένα βρέφος να εστιάσει και να περιμένει μια έκπληξη, είναι μερικοί μικροί αλλά αποτελεσματικοί τρόποι ανάπτυξης της μνήμης εργασίας και του αυτοελέγχου στη βρεφική ηλικία.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να φτιάξετε ένα διάγραμμα εργασίας ή ένα πρόγραμμα που να περιγράφει τις ευθύνες τους, είτε πρόκειται για ταΐσματα ενός κατοικίδιου, το στρώσιμο του κρεβατιού τους ή το πλύσιμο των πιάτων. Έχοντας μια σαφή περιγραφή του τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά, μπορεί να τα βοηθήσει να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις που τους αντιστοιχούν.

Να τα αφήνετε να έχουν πρόσβαση σε ντουλάπια και συρτάρια

Έτσι ενθαρρύνετε τα παιδιά να βάλουν τα παπούτσια τους στη θέση τους, ή να κρεμάσουν τα σακίδια και τα παλτά τους σε γάντζους κατάλληλου ύψους. Αυτό βοηθά τα παιδιά να οικειοποιηθούν τα υπάρχοντά τους, και να μάθουν ποια είναι η θέση τους στο σπίτι.

Γίνετε το καλό παράδειγμα

Ως γνωστόν, τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που ακούν. Προσπαθήστε να κάνετε τα λόγια σας πράξη πρώτοι εσείς! Αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και θα αποκτήσουν… οργανωτικές ικανότητες που θα σας εκπλήξουν. Το σπίτι λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο μηχανισμό τον οποίο ορίζετε εσείς και στον οποίο υπακούν και τα νέα μέλη της οικογένειάς σας.

Συζητήστε με τα παιδιά την σημασία της ανάληψης των ευθυνών

Ίσως χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε συχνά κάποια πράγματα μέχρι τα παιδιά να τα εμπεδώσουν και να τα κάνουν βίωμά τους. Εξηγήστε πολλές φορές γιατί είναι σημαντικό να είναι κανείς συνεπής στις ευθύνες του και μην απογοητευτείτε εάν τα παιδιά αργήσουν να ανταποκριθούν στο θέμα της οργάνωσης. Αυτά που τους λέτε, ακόμα κι αν δεν τα εφαρμόζουν άμεσα, εντυπώνονται στη συνείδησή τους και κάποια στιγμή, απλά τα κάνουν!

Με πληροφορίες από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved