Σταματήσετε να περιμένετε από το παιδί σας να είναι «καλό»

Το παιδί σας πρέπει να είναι χαρούμενο όχι "καλό".

Σταματήσετε να περιμένετε από το παιδί σας να είναι «καλό»

Οι γονείς περιμένουμε ορισμένα πράγματα από τα παιδιά μας, αλλά μερικές φορές τα πράγματα που περιμένουμε κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Εδώ είναι πέντε πράγματα που απλά πρέπει να σταματήσετε να περιμένετε από εκείνα:

Σταματήστε να περιμένετε από τα παιδιά σας να είναι καλά

Αν το σκεφτείτε, δεν έχει νόημα να περιμένουμε τα παιδιά μας να «είναι καλά». Κανείς δεν είναι φρόνιμος όλη την ώρα. Όλοι έχουν άθλιες μέρες.

Όλοι έχουμε μέρες που απλά δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πράγματα που πρέπει.

Το να περιμένουμε από τα παιδιά μας να «είναι καλά» επίσης αποτυγχάνει να τους διδάξει το οτιδήποτε, αφού από τα λάθη μας μάθαμε και εμείς και ακόμα μαθαίνουμε.

kalo paidaki

Τι μπορείτε να κάνετε αντ’ 'αυτού

Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι «καλός»:

Αντί να πείτε «Είσαι τόσο καλό παιδί που διάβασες τον αδερφό σου», πείτε «Ευχαριστώ που διάβασες τον αδερφό σου, με κάνει πολύ χαρούμενη αυτή σου η πράξη».

Σταματήστε να περιμένετε τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται σαν να είναι μεγαλύτερα και κατ’ επέκταση πιο ώριμα από ότι προβλέπει η ηλικία τους

Τα παιδιά είναι πολύχρωμα, και τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί το ένα λεπτό να είναι άγγελοι και το επόμενο να σου ανεβάσουν το αίμα στο κεφάλι.

Είναι άλλοτε περίεργα, άλλοτε ήσυχα και άλλοτε «μικρά καθαρματάκια».

Τα παιδιά πρέπει να εξερευνούν, να δοκιμάζουν πράγματα και να κάνουν και ανοησίες! Αφήστε τα να βιώσουν την ηλικία τους!

Να είστε προσεκτικοί με εκείνα τα παιδιά που συμπεριφέρονται σαν να είναι μεγαλύτερα. Ακριβώς επειδή το παιδί σας ενεργεί πιο ώριμα από την ηλικία του, αυτό δεν το κάνει σε καμία περίπτωση ενήλικα.

Σταματήστε να περιμένετε από τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται όπως τα άλλα παιδιά

Όλοι συγκρίνουμε τα παιδιά μας με άλλα παιδιά, συνειδητά ή ασυνείδητα. Αν και αυτό είναι φυσιολογικό, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται οι συγκρίσεις μπορεί να είναι κακοποιητικός!

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η δυσμενής σύγκριση των αδελφών μπορεί να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για το αδερφάκι που κρίνεται «λιγότερο ικανό».

Όταν συγκρίνουμε τα παιδιά μας με άλλα, τους στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετά καλά.

Τους λέμε ότι πρέπει να φιλοδοξούν να είναι σαν κάποιον άλλο.

Εστιάστε στα δυνατά και αδύνατα σημεία του παιδιού σας, όχι στο πόσο καλά ή άσχημα τα πάνε οι φίλοι του.

Σταματήστε να περιμένετε από τα παιδιά σας να συμμορφωθούν

Έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές αντιδράτε διαφορετικά στη συμπεριφορά του παιδιού σας ανάλογα με το αν είστε παρέα με άλλους ή μόνοι σας;

Πολλές από τις γονεϊκές μας συνήθειες υπαγορεύονται από το περιβάλλον μας.

Μπορεί να μην συμφωνούμε απαραίτητα με κοινωνικούς κανόνες, ή ακόμα και με κάποιους οικογενειακούς κανόνες και αξίες, αλλά παρ' όλα αυτά προσπαθούμε να επιβάλλουμε αυτούς τους κανόνες στα παιδιά μας - ηθελημένα ή ακούσια.

Εμπιστευτείτε ότι είστε αρκετά καλός γονέας και να είστε έτοιμοι να υποστηρίξετε τις γονικές επιλογές σας.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας μαθαίνουν πολλά βλέποντάς σας.

Όταν στέκεστε πιστοί στις πεποιθήσεις σας, τους διδάσκετε ότι οι αξίες του καθενός πρέπει να είναι ακέραιες και αμετάβλητες.

Με πληροφορίες από: calm4kids.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved