Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τις αρνητικές του σκέψεις

Τέσσερα βήματα που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τους προβληματισμούς του παιδιού σας.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τις αρνητικές του σκέψεις

Όλοι ξέρουμε πώς νιώθουμε όταν βλέπουμε τα παιδιά να προσπαθούν να μάθουν κάτι νέο, και να απογοητεύονται όταν δεν τα καταφέρνουν, ή να παλεύουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα και να δυσκολεύονται.

Πολλές φορές τα παιδιά απογοητεύονται και τα παρατάνε, εμείς λοιπόν συγκεντρώσαμε τα πιο σπουδαία βήματα που πρέπει ένας γονιός να περπατήσει, έτσι ώστε να ενθαρρύνει τα παιδιά του, και να τα βοηθήσει να διώξουν μακριά τις άσχημες και αρνητικές σκέψεις που βασανίζουν το μυαλουδάκι τους!

paidi kai arnitiki energeia

Βήμα πρώτο: Ενσυναίσθηση

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να «διορθώσετε» ή να «υποβαθμίσετε» την αγωνία του παιδιού σας.

Αντίθετα, δείξτε κατανόηση στο πρόβλημα του παιδιού σας—αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνείτε με τους λόγους που αισθάνεται όπως νιώθει, σημαίνει ότι προσπαθείτε να δείτε τα πράγματα από την οπτική του γωνία, να μπείτε στα παπούτσια του, να σεβαστείτε τον προβληματισμό του, έτσι ώστε να αισθάνεται ότι σέβεστε και υπολογίζεται την εκάστοτε ανησυχία του.

Πείτε του:

«Έχεις δίκιο που νιώθεις έτσι, σε συμπονώ, ό,τι χρειαστείς θα είμαι πάντα εδώ για εσένα», ή

«Βλέπω ότι είσαι πολύ στενοχωρημένος γι' αυτό, θέλω να καταλάβω τι σε προβληματίζει».

Βήμα δεύτερο: Κάντε «focus off»

Η αρνητική σκέψη υπερτερεί των μικρών προβλημάτων και τα κάνει να φαίνονται ανυπέρβλητα. Βοηθήστε το παιδί σας να δει το πρόβλημα «από μακριά», ρωτήστε το:

«Πώς πιστεύεις ότι σε πέντε χρόνια από τώρα θα σε επηρεάζει το συγκεκριμένο ζήτημα;»

Βήμα τρίτο: Μιλήστε του ανοιχτά για τις αρνητικές σκέψεις

Ενημερώστε τα παιδιά σας η αρνητική σκέψη μεγαλοποιεί και μεγεθύνει το πρόβλημα. Ζητήστε από το παιδί σας να σας πει τι συμβουλές θα έδινε εκείνο σε έναν φίλο του που θα αντιμετώπιζε τον ίδιο προβληματισμό.

Βήμα τέταρτο: Κινητοποιήστε το

Μόλις τα παιδιά ηρεμήσουν και δουν τα πράγματα από μια καλύτερη οπτική, βοηθήστε τα να ενεργήσουν σύμφωνα με αυτό – υπάρχουν βήματα που χρειάζονται για να κάνουν τα πράγματα να συμβούν διαφορετικά την επόμενη φορά ή ακόμα και για να βελτιώσουν την κατάσταση;

Με πληροφορίες από: tamarchansky.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved