H σημασία της οικογένειας και των φίλων στη ζωή του παιδιού

Το παιδί έχει εξίσου ανάγκη την οικογένεια και τους φίλους.

H σημασία της οικογένειας και των φίλων στη ζωή του παιδιού

Ως γονιός, γνωρίζετε την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δεσμού με το παιδί σας.

Γνωρίζετε όμως ότι οι ισχυρές σχέσεις με άλλες οικογένειες και φίλους είναι εξίσου σημαντικές;

Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους η οικογένεια και οι φίλοι είναι τόσο σημαντικοί για το παιδί σας και πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην προώθηση αυτών των σχέσεων.

Μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση των άλλων

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ένα παιδί που παίζει με φίλους μπορεί να επιδείξει «λιγότερο επιθετική συμπεριφορά ». Αυτό συμβαίνει επειδή το παιχνίδι με τους φίλους επιτρέπει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και ο καθένας έχει διαφορετικά θέλω και ανάγκες. Με αυτή την αυξανόμενη επίγνωση των συναισθημάτων και των πράξεων των άλλων, θα αρχίσουν να βλέπουν ότι η συνεργασία είναι καλύτερη από τον ανταγωνισμό. Η ενσυναίσθηση είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα που πρέπει να αναπτυχθεί στο παιδί και το παιχνίδι με φίλους είναι ένα ιδανικό περιβάλλον χαμηλού κινδύνου για να συμβεί αυτό.

Βελτιωμένες δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων

Οι ισχυρές φιλίες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει καλές δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων. Τόσο με γνωστούς όσο και με στενούς φίλους, αναγκαστικά θα προκύψουν συγκρούσεις κατά καιρούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Lawrence Cohen, Ph.D. «αυτό που λέει και κάνει ένας φίλος έχει πραγματικά σημασία. Και επειδή είστε φίλοι, έχετε κίνητρο να το επιτύχετε ». Με τις οικογενειακές σχέσεις, αυτή η αντίληψη μπορεί να είναι ακόμη ισχυρότερη.

Μεγαλύτερη ανεξαρτησία

Όταν το παιδί σας ήταν βρέφος, ήσασταν ο πιο στενός τους φίλος. Ωστόσο, καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, είναι σημαντικό να αποκτήσει ανεξαρτησία. Οι ισχυρές σχέσεις με τους άλλους, τόσο εντός όσο και εκτός της οικογένειας, μπορούν να το βοηθήσουν να καταλάβει τη δική του μοναδική προσωπικότητα και με ποιους ταιριάζει περισσότερο. Οι καλές σχέσεις θα αυξήσουν επίσης την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, γεγονός που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ανεξαρτησία του.

Αίσθηση ότι ανήκει κάπου που το αγαπούν

Σύμφωνα με μελέτη της British Journal of Psychology, η ύπαρξη έστω και ενός μόνο φίλου, έχει βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν δύσκολες καταστάσεις.
Αυτός ο τύπος θετικής επιρροής δεν περιορίζεται στο να ξεπεράσει κάποιος τις αντιξοότητες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φίλοι μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά ώστε να είναι πιο ενεργά σωματικά και να έχουν καλύτερη στάση απέναντι στο σχολείο. Επίσης, χάρη στην ασφάλεια και την αίσθηση του ανήκειν που φέρνουν αυτές οι σχέσεις, η στενή οικογένεια και φίλοι μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική πηγή μείωσης του άγχους για το παιδί.

Η συμπεριφορά που ακολουθείτε θα έχει ισχυρή επιρροή στο παιδί σας. Πρέπει να σας βλέπει να έχετε τις δικές σας φιλικές σχέσεις ώστε να μάθει από το παράδειγμά σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved