Η σημασία της φιλίας για τα παιδιά

Για κάθε παιδί, το να έχει φίλους το βοηθάει στο να έχει υποστήριξη αλλά και του προσφέρει ψυχική υγεία αλλά και καλύτερη ζωή.

Η σημασία της φιλίας για τα παιδιά

Οι παιδικές φιλίες είναι πολύ σημαντικές για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Μέσα από τις φιλίες τα παιδιά μαθαίνουν πώς να σχετίζονται με άλλα παιδιά και αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες καθώς μαθαίνει το ένα από το άλλο πώς να είναι καλός φίλος.

Τα περισσότερα παιδιά θέλουν να έχουν φίλους. Αυτά τα παιδιά είναι πιθανότερο να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο από ότι τα πιο μοναχικά παιδιά.

Πολλές φορές τα παιδιά που έχουν δυσκολία στο να κάνουν φίλους ή να διατηρήσουν τις φιλίες τους σημαίνει ότι νοιώθουν μόνα και δεν είναι ευχαριστημένα με τον εαυτό τους. Το να νοιώθουν ότι απορρίπτονται από τα άλλα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε στρες.

Μαθαίνοντας λοιπόν κοινωνικές δεξιότητες μέσω της φιλίας με άλλα παιδιά, το κάθε παιδί νοιώθει καλύτερα και με τον εαυτό του, πιο ευτυχισμένο και με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του.

Αν λοιπόν κάποιοι γονείς βλέπουν ότι το παιδί τους έχει δυσκολία στο να κάνει φιλίες αυτό που έχουν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να το διευκολύνουν. Πώς μπορούν να το κάνουν όμως;

Καθημερινές βόλτες στο πάρκο ή σε παιδική χαρά είναι μια πρόταση. Επίσης βόλτες σε φιλικά σπίτι για παιχνίδι με συνομήλικους. Το καλύτερο όμως είναι η ενασχόληση με κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Εκεί θα μπορέσουν να μάθουν και για την ομαδικότητα, να ακολουθούν κανόνες, σεβασμό για τους άλλους, να μάθουν κάποιο άθλημα και να κάνουν καινούριους φίλους.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές και θα δείτε ότι γρήγορα το παιδί σας θα σας ζητάει από μόνο τους να πηγαίνει να βλέπει τους φίλους του, θα νοιώθει καλύτερα για τον εαυτό του αλλά θα έχει και σιγουριά για ότι κάνει. Θα είναι πιο υπεύθυνο αλλά και με καλύτερη συμπεριφορά ως προς τους γύρω του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το βοηθήσετε να εκφραστεί και θα δείτε ότι θα είναι απελευθερωμένο από άγχη και σκέψεις.

Βαλταδώρος Θέμης: Λογοθεραπευτής
Κέντρο Λογοθεραπείας 'Λογοπαιδικά' Αγίου Αλεξάνδρου 41 Παλαιό Φάληρο
Τηλ. 215 52 50 363 Mail : logopaidika@yahoo.gr

facebook page: Λογοπαιδικά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved