Τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να παίζουν μόνα τους - Δείξτε τους τον τρόπο

  • Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα
  • Αφήστε το παιδί σας να παίξει χωρίς παρέμβαση
  • Θυμηθείτε πώς είναι να είσαι παιδί

 

Τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να παίζουν μόνα τους - Δείξτε τους τον τρόπο

Τα παιδιά με την πάροδο των χρόνων δεν μπορούν να απολαύσουν το απρογραμμάτιστο, ελεύθερο, παιχνίδι.

Αυτή η έλλειψη παιχνιδιού επηρεάζει τη συναισθηματική ανάπτυξη και πιστεύεται ότι οδηγεί στην αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών στα παιδιά.

Ο Peter Gray, καθηγητής ερευνητής στο Boston College και συγγραφέας του «Free to Learn», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Psychology Today : «Στερώντας από τα παιδιά ευκαιρίες να παίξουν μόνα τους, μακριά από την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχο των ενηλίκων, στερούμε τους ευκαιρίες να μάθουν πώς να παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους».

«Μπορεί να πιστεύουμε ότι τα προστατεύουμε, αλλά στην πραγματικότητα μειώνουμε τη χαρά τους, μειώνουμε την αίσθηση του αυτοελέγχου, τα εμποδίζουμε να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους , αυξάνοντας τις πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές», προσθέτει.

Η έλλειψη παιχνιδιού, χαράς και εξωτερικής κίνησης και δραστηριότητας μειώνεται και σε αρκετά σχολεία. Η αναπτυξιακή ψυχολόγος και δασκάλα Esther Entin ανησυχεί για την έλλειψη χαράς που βιώνουν τα παιδιά στα σχολεία. Οι άνθρωποι άλλωστε δεν ευδοκιμούν με την ώθηση ή τις συνέπειες που βασίζονται στον φόβο - αυτό δημιουργεί μόνο άγχος.

Επειδή πολλά παιδιά περνούν τις περισσότερες μέρες τους στο σχολείο, είναι πολύτιμο και σημαντικό να σκεφτόμαστε τι βιώνουν στο σπίτι και τι μηνύματα λαμβάνουν από τους γονείς.

paidi den xserei na paizi mono tou1

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να προωθήσετε τη διασκέδαση και το παιχνίδι στο σπίτι:

Ενθαρρύνετε τα δυνατά σημεία του παιδιού σας

Συνήθως είμαστε καλοί στο να κάνουμε τα πράγματα που μας αρέσουν. Εάν το παιδί σας απολαμβάνει πραγματικά μια δραστηριότητα, ενθαρρύνετέ το να την αναπτύξει. Αν χάσει το ενδιαφέρον του και δεν θέλει να τη συνεχίσει, ακούστε το. Το να το αναγκάσετε να κάνει κάτι που δεν είναι πλέον ευχάριστο μπορεί να το βλάψει μακροπρόθεσμα και να του αφαιρέσει τη χαρά από τη δραστηριότητα. Ο σκοπός των χόμπι και των δραστηριοτήτων είναι η απόλαυση, έτσι δεν είναι;

Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα

Δεν χρειάζεται να ασχολείται με κάποιο άθλημα ή να συμμετέχει σε μια ομαδική δραστηριότητα. Το περπάτημα, το τρέξιμο, μια βόλτα στο ένα πάρκο ή οτιδήποτε άλλο όπου είστε έξω και κινείστε είναι θετικό για όλους στην οικογένεια. Όχι μόνο παραμένετε υγιείς αλλά η άσκηση αυξάνει τη χαρά μέσω των ενδορφινών.

paidi den xserei na paizi mono tou2

Αφήστε το παιδί σας να παίξει χωρίς παρέμβαση

Το ελεύθερο παιχνίδι θεωρείται ότι προάγει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, διδάσκει στα παιδιά πώς να ελέγχουν τη ζωή τους και τα βοηθά να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση αυτάρκειας.Αφήστε τα να εξερευνήσουν μόνα τους, εφόσον είναι ασφαλές για αυτά να το κάνουν.

Θυμηθείτε πώς είναι να είσαι παιδί

Όταν είσαι παιδί, τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να σου προκαλέσουν δέος και απορία. Σκεφτείτε πώς θέλετε να νιώθει το παιδί σας. Η διασκέδαση μπορεί να είναι πολύ απλή, όπως το να φυσά σαπουνόφουσκες στην πίσω αυλή. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσετε το κινητό σας και να παίξετε μαζί τους με την ψυχή σας.

Πηγή: washingtonpost.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved