Τέσσερα συναισθήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά

Η συμπεριφορά των παιδιών καθορίζεται από τα συναισθήματά τους.

Τέσσερα συναισθήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά

Πώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους; Τα παιδιά ήδη από την ηλικία του ενός έτους αρχίζουν να δείχνουν τα συναισθήματά τους και είτε το συνειδητοποιείτε, είτε όχι, τότε ξεκινάτε κι εσείς να τους εκφράζεται τα δικά σας. Θυμάστε εκείνη τι φορά που ενώ έπαιζε με το αυτοκινητάκι του, καταλάθος σας χτύπησε κι εσείς είπατε «άουτς»; Αυτή ακριβώς η μικρή λεξούλα δείχνει την αίσθηση του πόνου.

Για να μπορέσει ένα παιδί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, πρέπει πρώτα να μάθει να τα αναγνωρίζει. Ας δούμε ποια είναι τα τέσσερα κύρια συναισθήματα που για τα οποία πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά

Θυμός

Ο θυμός είναι ένα δυνατό συναίσθημα ενόχλησης και δυσαρέσκειας. Είναι μία αυθόρμητη αντίδραση όταν νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και έχουμε την ανάγκη να ξεσπάσουμε για αυτό. Εκείνη τη στιγμή μπορείτε να πείτε το παιδί σας «φαίνεται ότι είσαι πολύ θυμωμένος» δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να σας μιλήσει για αυτό που νιώθει ή και να το διαψεύσει.

Εξηγήστε στο παιδί σας το συναίσθημα του θυμού, λέγοντάς του ότι κάποιες φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς τα θέλουμε και μπορεί αυτό να μας θυμώσει ή να μας στεναχωρήσει. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά συνδέουν αυτό που νιώθουν με μία λέξη και μπορούν πλέον πιο εύκολα να το εκφράσουν αντί απλώς να αντιδράσουν φωνάζοντας ή κλαίγοντας.

Λύπη

Η λύπη είναι επίσης ένα συναίσθημα που τα παιδιά βιώνουν στην καθημερινότητά τους, όταν αποχωρίζονται ή χάνουν αγαπημένα τους πράγματα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όταν παιδί είναι λυπημένο, σκέφτεται λυπημένα και αντιδρά λυπημένα, συνήθως κλαίγοντας.

Όταν ένα παιδί είναι λυπημένο για παράδειγμα επειδή έχασε το αγαπημένο του παιχνίδι, είναι σημαντικό να κατανοήσει ότι αυτό το συναίσθημα είναι λογικό να το νιώθει Εξηγήστε του ότι κι εσείς έχετε ζήσει μία παρόμοια εμπειρία, ότι καταλαβαίνετε πως νιώθει και κάντε το να νιώσει ότι είστε εκεί για αυτό.

Φόβος

Όπως αναφέρει και το parents.com, τα παιδιά από τη φύση τους δε φοβούνται, το συναίσθημα όμως του φόβου προκύπτει από την αγωνία και την ανησυχία που μπορεί να νιώθουν για κάτι.

Εξηγήστε στο παιδί σας είναι κάποια πράγματα που δεν είναι στο χέρι μας μπορεί να μας προκαλούν τέτοια συναισθήματα. Προσπαθήστε να συμμεριστείτε τα συναισθήματά του και όχι να τα προσπεράσετε λέγοντάς του απλά ένα «όλα θα πάνε καλά». Mιλήστε του για φόβους μπορεί να είχατε κι εσείς και πώς του ξεπεράσετε και καλλιεργήστε το έδαφος για συζήτηση.

Ζήλια

Η ζήλια είναι ένα αρκετά συνηθισμένο συναίσθημα στα παιδιά ήδη από όταν είναι μόλις λίγων μηνών. Τα παιδιά μπορεί να νιώσουν ζήλια είτε για κάτι που δεν έχουν και θέλουν να αποκτήσουν, είτε για κάτι που έχουν και φοβούνται ότι θα το χάσουν.

Εξηγήστε στο μικρό σας ότι μπορεί να του αρέσουν τα παιχνίδια του συμμαθητή του, αλλά ότι όπως κι εκείνο, έτσι και αυτός έχει επιλέξει τα δικά του και ότι δεν μπορούμε όλοι να τα έχουμε όλα, για αυτό όμως είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Να μας δίνουν και να τους δίνουμε και όλοι να απολαμβάνουμε περισσότερα πράγματα.

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved