Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό:10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στα παιδιά

Τι μπορείτε να ρωτήσετε τα νηπιάκια σας για τη πρώτη τους μέρα στον παιδικό σταθμό;

Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό:10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στα παιδιά

Σήμερα άνοιξαν τις πόρτες τους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας και υποδέχθηκαν χιλιάδες παιδιά νηπιακής ηλικίας.

Ο παιδικός σταθμός είναι το πρώτο «σχολείο» για τα παιδιά και σύμφωνα με τους ψυχολόγους και αναπτυξιολόγους, η παρακολούθησή του κρίνεται απαραίτητη προκειμένου το παιδί να κοινωνικοποιηθεί, να ανεξαρτητοποιηθεί, να αποκτήσει γνώσεις με δομημένο τρόπο και γενικά να αναπτύξει τις νοητικές του δεξιότητες.

Η πρώτη μέρα είναι πάντα ιδιαίτερη και σημαντική. Γίνεται η πρώτη επαφή των παιδιών με το νέο αυτό περιβάλλον, με τους καινούριους τους «συμμαθητές» και με τους δασκάλους τους. Για τα παιδιά αυτής της ηλικίας όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να εκφραστούν από μόνα τους, για αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να εκμαιεύσουν τις πρώτες εντυπώσεις τους μέσα από τη συζήτηση.

Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας η πιο συχνή ερώτηση αυτήν την ημέρα είναι «Πώς ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο;». Για τα νήπια όμως, μία τέτοια ερώτηση είναι αρκετά γενικευμένη. Τα παιδιά αυτής της ηλικία μπορούν να εκφραστούν καλύτερα μέσα από ερωτήσεις πιο συγκεκριμένες και στοχευμένες, για αυτό κι εμείς σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας δέκα ερωτήσεις που θα τα βοηθήσουν να εκφραστούν και θα βοηθήσουν κι εσάς να δείτε τις πρώτες του εντυπώσεις.

  1. «Πώς είναι ο/η δάσκαλος/-α σου;» - Ζητήστε από το μικρό σας να σας την περιγράψει. Μπορεί να εκπλαγείτε από την περιγραφή που θα κάνει και από τα χαρακτηριστικά που πρόσεξε
  2. «Με ποια άλλα παιδιά έπαιξες;» - Μέσα από αυτήν την ερώτηση θα δείτε εάν το μικρό σας γνώρισε άλλα παιδιά, ποια θυμάται και τι παρατήρησε στο κάθε ένα από αυτά,
  3. «Ποιο ήταν το πιο όμορφο κομμάτι της ημέρας σου;»
  4. «Ποιο ήταν το λιγότερο όμορφο κομμάτι της ημέρας σου;»
  5. «Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έπρεπε να κάνεις σήμερα»
  6. «Τι παιχνίδια παίξατε;»
  7. «Είσαι χαρούμενος που γνώρισες και άλλα παιδιά;»
  8. «Μπορείς να μου δείξεις κάτι που μάθατε σήμερα;»
  9. «Ποιο ήταν το πιο αστείο πράγμα που είδες σήμερα;»
  10. «Υπάρχει κάτι που δεν πρόλαβες να κάνεις σήμερα και θέλεις να κάνεις αύριο;»

Πηγή πληροφοριών: scholastic.com / romper.com

back to school afierwma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved