Επιθετικότητα στα νήπια: Για ποιους λόγους δαγκώνουν και χτυπάνε

Τι μπορείτε να κάνετε για αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά. 

Επιθετικότητα στα νήπια: Για ποιους λόγους δαγκώνουν και χτυπάνε

Συχνά οι γονείς βλέποντας το παιδί τους να έχει επιθετική συμπεριφορά προβληματίζονται για τους λόγους που συμβαίνει. Αντί να ζητάνε ευγενικά από το άλλο παιδί ένα παιχνίδι το αρπάζουν από τα χέρια, όταν θυμώνουν δαγκώνουν ή χτυπάνε τους άλλους.

Γιατί αντιδρούν έτσι τα νήπια;

Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι τα περισσότερα νήπια εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Το ζήτημα είναι να καταλάβει το παιδί ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.

Αισθητηριακές ευαισθησίες

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κόσμο είναι διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο τον βιώνουν. Είναι πιο πιθανό να πιέσουν, να τσιμπήσουν, να σπρώξουν και να κλωτσήσουν άλλα παιδιά για να δουν αντιδράσεις. Όταν αρχίζουμε να εντοπίζουμε τέτοια συμπεριφορά, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να βρουν πιο κατάλληλους τρόπους για να καλύψουν τις αισθητηριακές τους ανάγκες.

Συμπεριφορά

Όταν βλέπουμε ένα παιδί να χτυπά, έχουμε την τάση να αντιδρούμε έντονα - κάτι που είναι απολύτως κατανοητό καθώς αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι εντελώς απαράδεκτος στον ενήλικο κόσμο μας. Αντί να φωνάξουμε όμως θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν μιλούσαμε με ήρεμη φωνή στο παιδί προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Ενέργεια

Τα παιδιά έχουν τρομερή ενέργεια και πρέπει να βρίσκουν τρόπους για να την εκτονώσουν. Αν είναι συνεχώς μέσα στο σπίτι είναι λογικό να εκνευριστούν και να ενδεχομένως να αντιδράσουν πιο έντονα. Βγείτε λοιπόν έξω να τρέξει, να παίξει, να καταναλώσει ενέργεια και να εκτονωθεί.

Επικοινωνία

Τα παιδιά χρησιμοποιούν το σώμα τους για να επικοινωνούν. Καθώς η επικοινωνία αναπτύσσεται και οι κοινωνικές δεξιότητες βελτιώνονται, οι τύποι επιθετικής συμπεριφοράς αρχίζουν συνήθως να υποχωρούν.

Ως γονείς, μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας παρέχοντας μια ήπια αντιμετώπιση όταν χτυπούν ή δαγκώνουν, ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο μας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ποτέ αποδεκτή.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved