Οι μαμάδες στο TikTok κάνουν ρινικές πλύσεις με σύριγγα και ορό στα παιδιά τους - Κάνει ή όχι;

Είναι ασφαλείς οι ρινικές πλύσεις με σύριγγα και ορό;

Οι μαμάδες στο TikTok κάνουν ρινικές πλύσεις με σύριγγα και ορό στα παιδιά τους - Κάνει ή όχι;
Bigstock

Όταν τα παιδιά αρρωσταίνουν, ένα πράγμα έχουν οι μάνες στο μυαλό τους. Να τα κάνουν ΑΜΕΣΩΣ καλά. Αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να διώξει ακόμη και μια μαμά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα για να αισθανθεί το μικρό της καλύτερα.

Οι σπιτικές λύσεις πάντα λειτουργούν για τις μαμάδες, όμως το τελευταίο διάστημα πολλές δείχνουν στο TikTok ότι κάνουν ρινικές πλύσεις στα μικρά τους με σύριγγες και ορό ή ειδικές συσκευασίες που στις περισσότερες περιπτώσεις αντικαθιστούν τη σύριγγα.

Αν είστε μαμά που χαζεύει βιντεάκια στο TikTok σίγουρα θα έχετε πέσει πάνω σε κάποιο από αυτά τα viral βίντεο που δείχνουν γονείς να κρατούν τα παιδιά τους πάνω από τον νιπτήρα και να τους ρίχνουν ορό στο ένα ρουθούνι με πίεση, βγάζοντας τη βλέννα από το άλλο. Μάλιστα πολλοί υπόσχονται ότι αν και οι άλλοι γονείς κάνουν το ίδιο, το μωρό τους θα αισθανθεί γρήγορα καλύτερα!

«Σου υπόσχομαι, το μωρό σου θα νιώσει πολύ καλύτερα και θα αναπνεύσει με ευκολία αν το κάνεις αυτό!», σχολίασε μια μαμά του TikTok συνοδεύοντας το βιντεάκι της. Αλλά τι πιστεύουν οι ειδικοί;

Οι ρινικές πλύσεις, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν το ξέπλυμα της μύτης του παιδιού σας με φυσιολογικό ορό, μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθούν καθαρή τόσο η μύτη όσο και οι παραρρίνιοι κόλποι, μειώνοντας τα συμπτώματα του κρυολογήματος καθαρίζοντας τη βλέννα, λέει ο Ali Alhassani, MD, παιδίατρος και επικεφαλής κλινικής στο Summer Health. Αλλά προτού τρέξετε στο φαρμακείο για να αγοράσετε σύριγγες και ορούς για να καθαρίσετε τις μυτούλες των παιδιών σας υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να είναι τα παιδιά σας άνετα, ασφαλή και υγιή.

Τι κάνουν οι ρινικές πλύσεις;

Οι ρινικές πλύσεις βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων συμφόρησης από ιγμορίτιδα, αλλεργίες και το κοινό κρυολόγημα, λέει ο Δρ Alhassani. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ξεπλένει και καθαρίζει τη ρινική δίοδο από τη βλέννα.

Πώς θα κάνετε σωστά ρινικές πλύσεις;

Για να κάνετε ρινικές πλύσεις θα χρειαστείτε δύο πράγματα: μια συσκευασία με φυσιολογικό ορό (συσκευασία 1 λίτρου) και μια συσκευή που είναι ειδική για πλύσεις, όπως ένα μπουκάλι ή μια σύριγγα των 10 ml. (αν οι πλύσεις γίνουν σε παιδιά αρκετά μικρής ηλικίας η σύριγγα θα πρέπει να είναι 5ml - 5ml σε κάθε ρουθούνι).

Από τη στιγμή που έχετε τα υλικά, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες σύμφωνα με τον Dr. Alhassani.

1. Πλύντε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι.

2. Αν χρησιμοποιήσετε σύριγγα, γεμίστε τη με τον ορό (προσοχή, να έχετε αφαιρέσει την βελόνα).

3. Τοποθετήστε απαλά στο ένα ρουθούνι του παιδιού σας την άκρη της σύριγγας, σκύψτε το κεφάλι του προς το πλάι ώστε το ρουθούνι που γίνεται η πλύση να βρίσκεται προς τα πάνω.

4. Αν δείτε τον ορό μαζί με τη βλέννα να βγαίνει από το άλλο ρουθούνι ή το παιδί να το βγάζει από το στόμα, η πλύση έγινε με επιτυχία. (Μην αγχωθείτε αν δεν δείτε στην αρχή αρκετή βλέννα. Αυτό συμβαίνει λόγω πιθανής έντονης ρινικής συμφόρησης).

5. Βάλτε το παιδί σας να φυσήξει τα ρουθουνάκια του για να αποβάλλει βλέννα και ορό που μπορεί να έχουν περισσέψει.

6. Καθαρίστε τη σύριγγα ή τα εξαρτήματα (μπουκάλι, ρύγχος, μαλακό βύσμα σιλικόνης) που χρησιμοποιήσατε για να κάνετε τη ρινική πλύση στο μικρό σας.

Εκτός από σύριγγα με τι άλλο μπορώ να καθαρίσω τη μύτη του παιδιού μου;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις συσκευές που μπορείτε να διαλέξετε για να κάνετε ρινικές πλύσεις. Υπάρχουν για παράδειγμα ειδικές σύριγγες για ρινικές πλύσεις ή μπουκάλια με μαλακά βύσματα, όπως αυτά που βλέπετε και στα βίντεο του TikTok.

Τι να προσέξουν οι γονείς που κάνουν ρινικές πλύσεις στα παιδιά τους

Οι ρινικές πλύσεις γίνονται εύκολα αλλά υπάρχουν επίσης μερικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να αποφύγετε είναι να χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης που δεν έχει αποστειρωθεί ή βράσει», λέει ο Δρ Alhassani. «Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να μολυνθεί το νερό με ένα συγκεκριμένο μικρόβιο που ονομάζεται Naegleria fowleri που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή μόλυνση». Έτσι, για να αποφύγετε τυχόν έκθεση σε κίνδυνο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε προσυσκευασμένο αλατούχο διάλυμα ή φυσιολογικό ορό.

Οι ρινικές πλύσεις μπορούν μειώσουν ένα κρυολόγημα;

«Οι ρινικές πλύσεις είναι απίθανο μειώσουν την ασθένεια, αλλά σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βήχα και της συμφόρησης που είναι συχνά τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα ενός κρυολογήματος», λέει ο Δρ. Alhassani. Επιπλέον οι ρινικές πλύσεις μπορούν να μειώσουν τη φαγούρα που μπορεί να νιώθει ένα παιδί στη μύτη, το λαιμό και να μειώσουν τον βήχα. Απλά να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, επομένως η αποτελεσματικότητά των ρινικών πλύσεων διαφέρει από παιδί σε παιδί, προσθέτει ο Δρ Alhassani.

Πόσο συχνά να κάνετε ρινικές πλύσεις στο παιδί σας;

Είναι ασφαλές να καθαρίζετε τη μύτη του παιδιού σας μία ή δύο φορές την ημέρα, απλώς θυμηθείτε να καθαρίζετε όλο τον εξοπλισμό μετά από κάθε χρήση, λέει ο Δρ Alhassani. Ενώ το παιδί σας θα πρέπει να αισθάνεται κάποια ανακούφιση σχετικά γρήγορα μετά από κάθε ξέβγαλμα, εάν τα συμπτώματα παραμείνουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας για μια εξέταση, προσθέτει.

Εάν το παιδί σας έχει δυσκολία στην αναπνοή, είναι λιγότερο από 2 μηνών και έχει πυρετό ή παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης και κάνει εμετούς, πάλι θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

πηγή: popsugar.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved