Συμβουλές ύπνου για πρόωρα μωρά

Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του πρόωρου μωρού. 

Συμβουλές ύπνου για πρόωρα μωρά
Bigstock

Η ρουτίνα ύπνου ενός μωρού που έχει γεννηθεί στις 40 εβδομάδες κύησης είναι διαφορετική από αυτήν ενός πρόωρου μωρού. Τα πρόωρα μωρά κοιμούνται περισσότερο, συνήθως για λιγότερη ώρα κάτι που κάνει πολλούς γονείς να αναρωτιούνται τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων τα πρόωρα μωρά πρέπει να κοιμούνται έως και 22 ώρες την ημέρα. Συνήθως ο ύπνος τους έχει διάρκεια μία ώρα και μένουν ξύπνια για περίπου 20 λεπτά.

Ο ύπνος έχει μεγάλη σημασία για τα πρόωρα μωρά και η υγιής ανάπτυξή τους είναι άμεσα εξαρτημένη από αυτόν. Μην ξεχνάτε ότι τα πρόωρα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το πρόωρο μωρό σας να κοιμηθεί; Η ειδικός σε θέματα ύπνου Erica Shane συμβουλεύει.

Πέντε συμβουλές για τον ύπνο του πρόωρου μωρού

Προτιμήστε το φυσικό φως και αποφύγετε τον τεχνικό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας

Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε το μωρό να αποκτήσει μία ρουτίνα ύπνου. Βγείτε βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μείνετε στη σκιά και βοηθήστε το μωρό να εξοικειωθεί με το φυσικό φως την ημέρα και το σκοτάδι το βράδυ. Μετά τη δύση του ηλίου, διατηρήστε τον φωτισμό στο σπίτι χαμηλό και κλείστε τελείως τα φώτα όταν πάτε για ύπνο. Όταν ταΐζετε το μωρό κατά τη διάρκεια της νύχτας έχετε τον φωτισμό όσο τον δυνατόν πιο απαλό.

Το μωρό θα πρέπει να κοιμάται ανάσκελα όχι όμως πάντα

Κανονικά, όλα τα μωρά συμπεριλαμβανομένων και των πρόωρων πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα για να μειωθεί ο κίνδυνος Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ωστόσο, κάποια πρόωρα μωρά πρέπει να κοιμούνται στο πλάι λόγω διαφόρων παραγόντων όπως είναι οι επιπλοκές στην ανάπτυξη των πνευμόνων. Για να είστε σίγουροι συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Η ρουτίνα ύπνου του μωρού θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη

Σε αντίθεση με τα μωρά που γεννιούνται στην 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης τα οποία κοιμούνται από 4 έως 8 ώρες σερί το βράδυ κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ηλικία των 4 μηνών, τα πρόωρα μωρά αναμένεται να κάνουν κάτι τέτοιο στην ηλικία των 6 με 8 μηνών ή και αργότερα.

Η πραγματική ηλικία ενός πρόωρου μωρού αντιστοιχεί στις εβδομάδες από τη γέννησή του μείον τις εβδομάδες που έχει γεννηθεί νωρίτερα και η ρουτίνα ύπνου θα πρέπει να είναι με βάση αυτήν την ηλικία.

Κρατάτε το μωρό σας όσο πιο συχνά μπορείτε

Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο πρόωρο μωρό είναι κρατώντας το στην αγκαλιά σας. Με τον τρόπο αυτό αισθάνεται ασφάλεια, μειώνεται το στρες που μπορεί να έχει και ενισχύετε το μεταξύ σας δέσιμο.

Μην ξεχνάτε ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν

Τα πρόωρα μωρά έχουν ιδιαίτερα μοτίβα ύπνου και ιδιαίτερες ανάγκες. Το να διαχειριστείτε την έλλειψη ύπνου τους πρώτους μήνες δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα όταν το μωρό κλαίει και είναι ανήσυχο. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και να θυμάστε ότι τους επόμενους μήνες, τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Με πληροφορείς από mother.ly

Μαχητές από κούνια: Δείτε το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved