Sleep training: Τι είναι και πώς βοηθάει το παιδί να κοιμηθεί

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις μεθόδους του sleep training.

Sleep training: Τι είναι και πώς βοηθάει το παιδί να κοιμηθεί
bigstockphoto.com

Το sleep training είναι μια μέθοδος που βοηθά το μωρό να κοιμάται χωρίς τη βοήθειά σας.

Αυτό σημαίνει ότι το μωρό είναι στο κρεβάτι νυσταγμένο αλλά ξύπνιο χωρίς να το κουνάτε, να το αγκαλιάζετε, να το θηλάζετε ή να του μιλάτε. 'Ετσι, μαθαίνει να ξανακοιμάται μόνο του όταν αναπόφευκτα ξυπνήσει τη νύχτα.

Έρευνες δείχνουν ότι το sleep training δεν αυξάνει τον κίνδυνο συμπεριφορικών ή συναισθηματικών προβλημάτων αργότερα στην παιδική ηλικία. Απεναντίας, ως μέθοδος θεωρείται σημαντική στην ανάπτυξη των παιδιών.

sleep training

Πότε να ξεκινήσετε το sleep training

Οι ειδικοί συνιστούν την έναρξη της εκπαίδευσης ύπνου όταν τα μωρά είναι 4 έως 6 μηνών . Είναι σε μια ηλικία που μπορούν να κοιμηθούν από 6 έως 8 ώρες τη νύχτα, χωρίς να χρειάζεται να φάνε.

Μέθοδοι εκπαίδευσης ύπνου

Δεν υπάρχει μόνο μια μέθοδος για να μάθετε το παιδί να κοιμάται μόνο του. Εξαρτάται από τις αντοχές σας αλλά και το ίδιο το παιδί.

Mέθοδος Cry out (CIO)

Με τη συγκεκριμένη μέθοδος βάζετε το μωρό στο κρεβάτι και το αφήνετε να κλαίει μέχρι να αποκοιμηθεί χωρίς καμία παρηγοριά ή βοήθεια από εσάς.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον έχετε βεβαιωθεί ότι έχετε βάλει το μωρό σας στο κρεβάτι δεν θα επιστρέψετε στο δωμάτιό μέχρι να έρθει η ώρα να σηκωθεί το επόμενο πρωί ή μέχρι πρέπει να φάει.

Η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται αρκετά σκληρή από τους γονείς και δεν την εφαρμόζουν ή την εγκαταλείπουν νωρίς. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, το κλειδί είναι να αντέξουν οι γονείς και εφόσον συμβεί αυτό, το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται μόνο του μέσα σε τρεις έως τέσσερις νύχτες.

sleep training1

Μέθοδος Ferber

Οι γονείς βάζουν το παιδί τους για ύπνο και αντιδρούν στο κλάμα του σε χρονικά καθορισμένα διαστήματα (5, 10, 15 λεπτά). Στόχος είναι να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο τη νυχτερινή αλληλεπίδρασή τους με το βρέφος. Την πρώτη νύχτα της εκπαίδευσης, οι γονείς περιμένουν 3 λεπτά πριν εμφανιστούν στο μωρό από τη στιγμή που θα κλάψει. Τη δεύτερη νύχτα ο χρόνος αυξάνεται σε 5 λεπτά, την τρίτη σε 10 λεπτά και σε 12 λεπτά τις επόμενες επισκέψεις.

Κύρια επιδίωξη είναι ο χρόνος ανταπόκρισης στο κλάμα του μωρού να ανέλθει στα 20 λεπτά ή και περισσότερο.Αρκετοί γονείς διαφωνούν με τη μέθοδο, θεωρώντας ανεπίτρεπτο να αγνοούν το μωρό τους όταν κλαίει ενώ υποστηρίζουν ότι επηρεάζεται και η ψυχολογία του.

Μέθοδος καρέκλας

Η μέθοδος της καρέκλας μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για τα μεγαλύτερα μωρά. Οι γονείς κάθονται σε μια καρέκλα δίπλα στην κούνια του μωρού μέχρι να αποκοιμηθεί, χωρίς να το σηκώσουν. Κάθε βράδυ μετακινούν την καρέκλα πιο μακριά μέχρι να πλησιάσουν την πόρτα και μετά να βγουν από το δωμάτιο.

Και ενώ αυτή η τεχνική μπορεί να είναι η κατάλληλη για ορισμένες οικογένειες, να ξέρετε ότι μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ξεσπάσματα από την πλευρά του μωρού Όταν το μωρό σας αποκοιμιέται και είστε μαζί του στο δωμάτιο, μπορεί να τρομάξει και ενδεχομένως να αναστατωθεί όταν ξυπνήσει και δεν είστε πια εκεί.

sleep training2

Μέθοδος «σηκώστε- ξαπλώστε»

Αυτή η τεχνική εκπαίδευσης ύπνου είναι η πιο διαδεδομένη μεταξύ των γονιών. Στην ουσία βάζετε για ύπνο το μωρό όταν νυστάζει και κάθε φορά που κλαίει το παίρνετε στην αγκαλιά της μέχρι να ηρεμήσει. Μόλις σταματήσει το κλάμα , το ξαναβάζετε στην κούνια.
Απλά να γνωρίζετε ότι αυτή η μέθοδος εκπαίδευσης ύπνου μπορεί να διαρκέσει πολύ και απαιτεί αρκετή υπομονή.

Πόσο διαρκεί το sleep training

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα του sleep training. O κύριος παράγοντας επιτυχίας είναι η δική σας αντοχή. Άλλες μέθοδοι θα διαρκέσουν περισσότερο και ορισμένες μέθοδοι μπορεί να μη λειτουργήσουν και καθόλου

Να θυμάστε ότι πρέπει να είστε συνεπείς με τη μέθοδο εκπαίδευσης ύπνου που έχετε επιλέξει για δύο ολόκληρες εβδομάδες έτσι ώστε να δώσετε την ευκαιρία να δουλέψει.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved