Αντίο πιπίλα - Πώς θα έρθει η Πιπιλονεράιδα

  • Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να κόψετε την πιπίλα;
  • Πώς να κόψετε την πιπίλα;
  • Η ιστορίας της Πιπιλονεράιδας
  • Μύθοι και αλήθειες για την πιπίλα
Αντίο πιπίλα - Πώς θα έρθει η Πιπιλονεράιδα
bigstockphoto.com

H πιπίλα είναι σωτήρια για πολλούς νέους γονείς. Βοηθά το μωρό να ηρεμήσει, να κοιμηθεί ακόμα και να το ανακουφίσει όταν πονάει ή είναι ανήσυχο.

Ωστόσο, η χρήση της, έχει ημερομηνία λήξης ειδικά όταν το νήπιο δείχνει να έχει πλήρη εξάρτηση από αυτή.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να κόψετε την πιπίλα;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής καλό είναι να γίνεται μεταξύ 6-12 μηνών, στην Ελλάδα όμως συνήθως γίνεται αργότερα. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της μετά την ηλικία των 4 ετών καθώς μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη των δοντιών και της γνάθου.

pipila kai moro

Πώς να κόψετε την πιπίλα;

Ξεκινήστε επιλέγοντας ώρες της ημέρας που είναι πιο χαλαρές για το παιδί και να αφήσουμε την ώρα του ύπνου για λίγο αργότερα καθώς τη νύχτα την έχει περισσότερο ανάγκη.Συγκεκριμένα:

Αποσπάμε την προσοχή τους

Προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε την ανάγκη της πιπίλας με ένα άλλο παιχνίδι, ώστε να ξεχαστεί. Για παράδειγμα τη στιγμή που μας ζητάει την πιπίλα εστιάζουμε αλλού το ενδιαφέρον του π.χ. συζητάμε για κάτι που του αρέσει η εμφανίζουμε ένα παιχνίδι που ξέρουμε ότι του αρέσει. Το παιχνίδι όπως και η πιπίλα θα το αποφορτίσει.

Χρησιμοποιούμε μεταβατικό αντικείμενο

Η πιπίλα πιο δύσκολα κόβεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για να βοηθήσουμε το παιδί να κόψει αυτή τη συνήθεια μπορούμε να του δώσουμε ένα κουκλάκι-αρκουδάκι το οποίο του αρέσει και θα το έχει μαζί του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης κυκλοφορούν αρκετά πανάκια παρηγοριάς όπως λέγονται, τα οποία έχουν μαλακό ύφασμα και ένα ζωάκι στην άκρη, ώστε τα παιδιά να το έχουν στην αγκαλιά τους και να αισθάνονται ασφάλεια.

Κόβουμε την άκρη της

Με το να κόψουμε την άκρη της ο αέρας θα περνά μέσα από την πιπίλα και έτσι δε θα του προσφέρει την ίδια ανακούφιση. Σταδιακά μπορούμε να την κόβουμε όλο και περισσότερο και παράλληλα να εξηγήσουμε στο παιδί ότι έχει πια χαλάσει.

pipila kai moro6

Συζητάμε

Αν το παιδί μας έχει μεγαλώσει μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση μαζί του λέγοντας του ότι δεν την χρειάζεται πια. Μπορείτε ακόμα να του πείτε ότι θα πρέπει να τη δώσει σε κάποιο άλλο μικρότερο παιδί που την έχει περισσότερο ανάγκη.

Διαβάζουμε παραμύθια

Υπάρχουν αρκετά παραμύθια που εξηγούν με απλό και ευχάριστο τρόπο ότι θα πρέπει να διακόψουν τη χρήση της πιπιλάς μέσα από μια ιστορία. Τα παραμύθια μπορούν να μας βοηθήσουν να συζητήσουμε με το παιδί και έτσι να την αποχωριστεί πιο εύκολα.

Φτιάχνουμε μια δική μας ιστορία

Εναλλακτικά μπορούμε να τους διηγηθούμε μια δική μας ιστορία που να καταλήγει ότι για να σωθεί ο ήρωας του παραμυθιού χρειάζεται μια πιπίλα δίνοντας έτσι την ευκαιρία να δώσει τη δική του πιπίλα. Αυτός ο τρόπος θα δώσει την αίσθηση στο παιδί ότι ήταν δική του απόφαση και έτσι αν την αναζητήσει ξανά του υπενθυμίζουμε ότι ίδιος με τη θέληση του.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επιτύχουμε το κόψιμο της πιπίλας. Ο γονιός θα πρέπει να είναι ψύχραιμος, σταθερός και να διαλέξει έναν τρόπο ο οποίος θα ταιριάζει στις ανάγκες του δικού του παιδιού.

pipila kai moro1

Η ιστορίας της Πιπιλονεράιδας

Ενας ακόμα τρόπος για να κόψει το παιδί την πιπίλα είναι να επικαλεστείτε την Πιπελονεράιδα.

Χρειάζεται όμως μια σχετική προετοιμασία, έτσι ώστε το παιδί να μάθει ποια είναι αυτή η νεράιδα και τι έχει να περιμένει. Πείτε του λοιπόν ότι έρχεται μια όμορφη νεράιδα και παίρνει τις πιπίλες αφήνοντας ένα δώρο. Φτιάξτε ένα όμορφο γράμμα, με πολύχρωμα γράμματα και όμορφα αυτοκόλλητα. Εξαφανίστε τις πιπίλες από το σπίτι και βάλτε στην θέση τους, το γράμμα με ένα όμορφο και δελεαστικό δώρο. Αν το παιδί ενθουσιαστεί, που αυτό είναι και το θέμα μας, το βράδυ που θα ζητήσει πιπίλα, θα του θυμίσετε πως η «Πιπιλονεράιδα» την πήρε και την τοποθέτησε στην «Πιπιλοχώρα»!

Αν επιμείνει για τις πιπίλες του, θα του πείτε πως πρέπει να επιστρέψει το δώρο και να γράψετε μαζί ένα γράμμα στην νεράιδα, που θα της εξηγεί τον λόγο που τις θέλει πίσω. Ωστόσο επειδή η «Πιπιλοχώρα» είναι μακριά, θα αργήσει η πιπίλα να επιστρέψει και αναγκαστικά θα πρέπει να κοιμάται για λίγες μέρες χωρίς αυτή.

Όποιο τρόπο και αν χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να μην ενδώσετε στο κλάμα του τις πρώτες μέρες. Ηρεμήστε το με ένα παραμύθι ή με ένα τραγούδι. Μιλήστε του και κάντε το να ξεχαστεί! Ποτέ μα ποτέ μην το μαλώσετε επειδή κλαίει ή το ταπεινώσετε και ποτέ, αφού πήρατε την απόφαση να «κόψετε» την πιπίλα, μην την εμφανίσετε μπροστά του! Αν εσείς είστε αποφασιστική και ήρεμη θα είναι και το παιδί σας. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και θα τα καταφέρετε!

Η πιπίλα είναι εντελώς περιττή

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών που δεν θα την αναζητήσει αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό που την θέλει για να νανουριστεί, να ανακουφιστεί ή να παρηγορηθεί. Αφού έχετε εξαντλήσει όλα τα μέσα για να καταφέρετε να το νανουρίσετε και να το ηρεμήσετε αλλά έχετε αποτύχει, τότε σαν έσχατη λύση του δίνετε την πιπίλα. Μια με ανατομικό σχήμα κατά προτίμηση.

Το μωρό δεν είναι σε θέση να διακρίνει την θηλή της μαμάς από την πιπίλα

Μύθος! Τα μωρά μας είναι πιο έξυπνα από όσο νομίζουμε! Αναγνωρίζουν ποια είναι η πλαστική πιπίλα και ποια η θηλή της μαμάς. Καλό είναι όταν το παιδί θηλάζει να περιμένετε, όπως λένε, να εδραιωθεί η γαλουχία, περίπου στις 40-50 μέρες και μετά αν το παιδί χρειάζεται, να του δώσετε πιπίλα. Οταν το παιδί πεινάσει και έρθει η ώρα για να φάει, θα αναζητήσει την θηλή της μαμάς, η οποία μυρίζει διαφορετικά και έχει διαφορετική υφή από την πλαστική πιπίλα.

Η πιπίλα θα καταστρέψει τα δόντια του μωρού

Αυτό εξαρτάται από την χρήση της πιπίλας, την συχνότητα και το χρονικό διάστημα που την χρησιμοποιεί. Η πιπίλα πρέπει να χρησιμοποιείται είτε για να νανουριστεί και να κοιμηθεί είτε για να ανακουφιστεί από πόνο, δυσφορία κλπ. Αν χρησιμοποιείται περιστασιακά (π.χ για τον ύπνο) μέχρι περίπου τους 12-20 μήνες και μετά την σταματήσει, δεν υπάρχει φόβος να δημιουργηθεί πρόβλημα στα δόντια. Αν όμως έχει την πιπίλα όλη μέρα στο στόμα και δεν μπορεί λεπτό χωρίς αυτή και αυτό συνεχιστεί και μετά τα 2 χρόνια (υπάρχουν πολλά παιδάκια 5 ετών που χρησιμοποιούν πιπίλα), τότε είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει προβλήματα στα δόντια όπως να προεξέχουν τα μπροστινά δόντια, να χαλάσουν κάποια από αυτά και να αποκτήσει προβλήματα με την γνάθο.

Είναι δύσκολο το παιδί να σταματήσει να χρησιμοποιεί την πιπίλα

Περίπου στους 10 μήνες το παιδί αρχίζει να αποκτά άλλα ενδιαφέροντα. Αρχίζει να μπουσουλάει, να ανακαλύπτει νέα πράγματα και εκεί θα μπορούσατε να αποφύγετε να του δίνετε την πιπίλα κατά την διάρκεια της ημέρας, παρά μόνο όταν κοιμάται. Είναι πιο εύκολο να του δώσετε κάτι άλλο νέο να ασχοληθεί.Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε αυτή την ηλικία το παιδί να σταματήσει τελείως να την χρησιμοποιεί. Παρόλα αυτά, αν δείτε ότι δεν είναι έτοιμο, (για παράδειγμα την έχει μόνο για να κοιμάται και χωρίς αυτήν κλαίει) τότε να την δώσετε. Σκοπός είναι να την κόψει αρμονικά και σταδιακά. Για να σταματήσει να χρησιμοποιεί την πιπίλα, πρέπει το παιδί να είναι «έτοιμο». Το περισσότερο λένε οι ειδικοί που θα χρησιμοποιεί την πιπίλα είναι έως τα 2 χρόνια. Μετά και πιο δύσκολα σταματάει την συνήθεια και αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει κάποιο πρόβλημα στα δόντια του.

Η χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στο αυτί

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να προκαλέσει μόλυνση καθώς όταν το παιδί πιπιλάει τότε μπορεί υγρό από το στόμα να μεταφερθεί στο αυτί. Ομως αυτό συμβαίνει αν η πιπίλα δεν είναι καθαρή. Γι' αυτό και πρέπει πάντα η πιπίλα που χρησιμοποιούν να είναι καθαρή και αποστειρωμένη ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα για μόλυνση.

pipila kai moro54

Βασικοί κανόνες στη χρήση της πιπίλας:

  • Να πλένετε τις θηλές τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα με ζεστό νερό και σαπούνι (τον πρώτο καιρό που το μωρό είναι ακόμα νεογέννητο πρέπει εκτός από το πλύσιμο, να τις αποστειρώνετε κιόλας).
  • Μη δένετε την πιπίλα με κορδέλες που έχουν αρκετό μήκος (παρά μόνο με ειδικές πιάστρες) είτε σε κάποιο σημείο στο κρεβάτι του είτε πάνω του κλπ, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του μωρού.
  • Αν δείτε ότι η θηλή της πιπίλας έχει αλλάξει χρώμα και ακόμα και αν την πλένετε δεν καθαρίζει, αν την έχει δαγκώσει το μωρό και λείπουν κομματάκια τώρα πρέπει αμέσως να την πετάξετε και να την αντικαταστήσετε με άλλη.
  • Να αγοράζετε πιπίλες που είναι για την ηλικία του παιδιού. Αν πάρετε για παράδειγμα πιπίλα σε μεγαλύτερο μέγεθος από ότι είναι για το παιδί, θα αναγουλιάζει και θα έχει τάση για εμετό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved